Američki CDC u internom dokumentu upozorava: "Rat se promijenio" i ističe da je delta-varijanta poput novog virusa

Navodi se i kako je delta-varijanta "toliko zarazna da se ponaša gotovo kao potpuno novi virus, skačući s jedne mete na drugu brže od ebole ili obične prehlade".

Martina Čizmić | 30.07.2021. / 12:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) u svom je internom dokumentu širenje delta-varijante koronavirusa usporedio s vodenim kozicama.

Rat se promijenio, stoji u internom dokumentu do kojeg su došli u The Washington Postu, te se navodi kako treba priznati promjene u pandemiji koje je delta-varijanta donijela.

Navodi se i kako je delta-varijanta "toliko zarazna da se ponaša gotovo kao potpuno novi virus, skačući s jedne mete na drugu brže od ebole ili obične prehlade".

Također, u dokumentu se navode podaci koji još uvijek nisu objavljeni, a koji pokazuju da delta-varijanta može inficirati i cijepljene pojedince, koji ju onda mogu širiti jednako lako kao i necijepljeni. Stoga u CDC-u upozoravaju kako i cijepljene osobe moraju nositi masku kako bi se ograničilo širenje virusa.

Podaci su toliko zabrinuli znanstvenike u CDC-u da su znatno promijenili smjernice za ponašanje cijepljenih pojedinaca, čak i prije no što su službeno podaci izašli u javnost.

Podsjetimo, CDC je prvotno dopustio cijepljenim osobama da se kreću bez zaštitne maske, a ovog tjedna to je promijenio i preporučio svima da nose maske u zatvorenim javnim prostorima.

U dokumentu se navodi kako cijepljenje pruža značajnu zaštitu od virusa, ali i da CDC mora "poboljšati komunikaciju o individualnom riziku među cijepljenima" jer on ovisi o cijelom nizu faktora - od godina života do stanja imunosnog sustava.

Kathleen Neuzil, stručnjakinja za cijepljenje sa Sveučilišta Maryland, za Washington Post istaknula je kako cijepljenje što većeg broja ljudi i dalje ostaje prioritet, ali i da će javnost morati promijeniti svoj stav prema virusu koji će, prema svemu sudeći, biti dio naših života u doglednoj budućnosti.

Zaista se trebamo okrenuti prema sprječavanju ozbiljnih bolesti i medicinskih posljedica, a ne brinuti se toliko o tome je li virus otkriven u nečijem nosu. To je teško napraviti, ali mislim da smo svi postali svjesni toga da koronavirus neće tako skoro nestati, istaknula je Neuzil.

 

Izvor. Washington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti