Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) u svom je internom dokumentu širenje delta-varijante koronavirusa usporedio s vodenim kozicama.

Rat se promijenio, stoji u internom dokumentu do kojeg su došli u The Washington Postu, te se navodi kako treba priznati promjene u pandemiji koje je delta-varijanta donijela.

Navodi se i kako je delta-varijanta "toliko zarazna da se ponaša gotovo kao potpuno novi virus, skačući s jedne mete na drugu brže od ebole ili obične prehlade".

Također, u dokumentu se navode podaci koji još uvijek nisu objavljeni, a koji pokazuju da delta-varijanta može inficirati i cijepljene pojedince, koji ju onda mogu širiti jednako lako kao i necijepljeni. Stoga u CDC-u upozoravaju kako i cijepljene osobe moraju nositi masku kako bi se ograničilo širenje virusa.

Podaci su toliko zabrinuli znanstvenike u CDC-u da su znatno promijenili smjernice za ponašanje cijepljenih pojedinaca, čak i prije no što su službeno podaci izašli u javnost.

Podsjetimo, CDC je prvotno dopustio cijepljenim osobama da se kreću bez zaštitne maske, a ovog tjedna to je promijenio i preporučio svima da nose maske u zatvorenim javnim prostorima.

U dokumentu se navodi kako cijepljenje pruža značajnu zaštitu od virusa, ali i da CDC mora "poboljšati komunikaciju o individualnom riziku među cijepljenima" jer on ovisi o cijelom nizu faktora - od godina života do stanja imunosnog sustava.

Kathleen Neuzil, stručnjakinja za cijepljenje sa Sveučilišta Maryland, za Washington Post istaknula je kako cijepljenje što većeg broja ljudi i dalje ostaje prioritet, ali i da će javnost morati promijeniti svoj stav prema virusu koji će, prema svemu sudeći, biti dio naših života u doglednoj budućnosti.

Zaista se trebamo okrenuti prema sprječavanju ozbiljnih bolesti i medicinskih posljedica, a ne brinuti se toliko o tome je li virus otkriven u nečijem nosu. To je teško napraviti, ali mislim da smo svi postali svjesni toga da koronavirus neće tako skoro nestati, istaknula je Neuzil.

 

Izvor. Washington Post