Američki FCC poništio pravila o neutralnosti interneta

Američki savezni odbor za komunikacije (FCC) izglasao je u četvrtak ukidanje pravila iz 2015. kojima se osigurava slobodni i otvoreni internet, otvorivši time prostor za preoblikovanje današnjeg digitalnog svijeta.

D.D. | 14.12.2017. / 21:49

Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Izglasavanje prijedloga čelnika FCC-a Ajita Paija pobjeda je pružatelja internetskih usluga poput AT&T, Comcast Corp i Verizon Communicationsa i daje im ovlasti nad time kojim sadržajima potrošači mogu pristupiti.

Time se ukida tzv. "neutralnost interneta", pojam koji u Americi označava sve ono što danas potrošači očekuju od interneta. A očekuju da budu povezani na bilo koju web stranicu, aplikaciju ili sadržaj koji požele i da imaju kontrolu nad internetom.

"Neutralnost interneta" je temeljno načelo koje zabranjuje internetskim pružateljima usluga da ubrzavaju, usporavaju, blokiraju ili naplaćuju bilo koji sadržaj, aplikaciju ili web stranicu kojoj potrošač želi prići.

Demokrati, Hollywood i kompanije poput Alphabet Inc koju je osnovao Google te Facebook zatražili su od Paija, republikanca kojega je imenovao predsjednik Donald Trump, da zadrži ta pravila iz 2015., iz doba Obame.

Član odbora, demokrat Mighon Clyburn rekao je nakon glasanja da su republikanci "dali ključeve interneta šačici multimilijarderskih korporacija".

Kritičari te nove odluke kažu da internet koji nije u potpunosti slobodan nije internet, te da će ukidanjem neutralnosti postati zatvorena mreža u kojoj će kompanije moći odlučivati kojim će se stranicama, sadržaju ili aplikacijama moći pristupiti.

To će imati nesagledive posljedice, kažu oni, po primjerice neke medije, manjine ili aktiviste.

Pai tvrdi da su pravila iz 2015. represivna i da guše konkurentnost i inovacije.

FCC je glasovao s 3 naspram 2 glasa za ukidanje starih pravila.

Korisnici vjerojatno neće odmah primijetiti promjene koje će rezultirati iz izmjene propisa, ali male kompanije koje započinju posao strahuju da bi manjak ograničenja mogao podići troškove ili voditi tomu da njihovi sadržaji budu blokirani.

Pružatelji internetskih usluga kažu da korisnici neće osjetiti promjene argumentirajući da je uglavnom neregulirani Internet funkcionirao dobro dva desetljeća prije uredbe iz 2015. godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti