Američki kirurzi spasili život pacijentu transplatacijom genetski modificiranog svinjskog srca

Svinjsko srce donosi novu šansu za život, a američki kirurzi su uspješno prkosili terminalnoj bolesti srca pacijenta, drugom uspješnom transplantacijom takvog srca u svijetu dosad.

Branimir Vorša | 23.09.2023. / 08:24

Operacija (Foto: Getty Images)

U revolucionarnom medicinskom postignuću, kirurzi sa Sveučilišta Maryland izveli su uspješnu transplantaciju genetski modificiranog svinjskog srca u 58-godišnjeg muškarca koji je bolovao od terminalne bolesti srca. Riječ je tek o drugom primjeru takvog postupka dosad u svijetu.

Primatelj naavedeneog srca, Lawrence Faucette, bio je suočen s lošom prognozom zbog već postojećeg vaskularnog stanja i komplikacija s unutarnjim krvarenjem, što ga je činilo nepodobnim za transplantaciju ljudskog srca.

Dr. Bartley Griffith i njegov tim sa spomenutog sveučilišta u SAD-u izveli su operaciju 20. rujna, pruživši Faucetteu spas koji mu je očajnički trebao. Srce svinje sada funkcionira autonomno, a Faucette sada i samostalno diše. Griffith je izrazio nadu u Faucetteov oporavak.

Još jednom pacijentu na samrti nudimo priliku za duži život. Nadamo se da će se uskoro vratiti kući i uživati više vremena sa svojom suprugom i ostatkom svoje obitelji pune ljubavi, poručio je.

Prva transplantacija srca sa svinje na čovjeka obavljena je u siječnju 2022., a primatelj je bio David Bennett. Nažalost, Bennett je preminuo dva mjeseca kasnije, potencijalno zbog prisutnosti svinjskog virusa poznatog kao svinjski citomegalovirus. Nakon toga, znanstvenici su proveli preciznije testove za provjeru organa donora na navedeni virus, a ti testovi su provedeni i na svinjskom srcu korištenom u Faucetteovoj operaciji.

Značajan problem u ksenotransplantaciji, procesu prijenosa životinjskih organa u ljude, jest mogućnost odbacivanja transplantata. To se događa kada imunološki sustav cilja na transplantirani organ, što dovodi do njegovog konačnog zatajenja. Kako bi se ublažio ovaj rizik, srce presađeno u Faucette podvrgnuto je deset genetskih modifikacija s ciljem smanjenja vjerojatnosti odbacivanja. Osim toga, Faucetteov medicinski tim primjenjuje novi lijek osmišljen za inhibiciju proteina koji igra ulogu u aktiviranju imunoloških odgovora.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti