Američki liječnici iskazali velik interes za ruskim cjepivom Sputnik V: "Impresionirani smo ruskim znanstvenicima. Odgovarali su na pitanja bez zadrške"

Američki liječnici i medicinski radnici sudjelovali su na prvom brifingu o ruskom cjepivu Sputnik V, a prema riječima Ruskog fonda za izravne investicije (RDIF), iskazali su "jak interes" za to cjepivo.

Branimir Vorša | 29.09.2020. / 14:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Više od stotinu liječnika i medicinskih radnika i Medicinskog centra Maimonides, jedne od vodećih američkih bolnica koja je u prvim linijama borbe protiv pandemije COVID-19 od ožujka 2020., izrazilo je jak interes za rusko cjepivo Sputnik V na online brifingu, prvom te vrste održanom s ruskim znanstvenicima iz ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleya, piše u priopćenju Ruskog fonda za izravne investicije (RDIF).

Ruski znanstvenici su američkom auditoriju govorili o razvoju cjepiva te o napretku postregistracijskih masovnih testiranja.

Ruski su znanstvenici stavili naglasak na prednosti platforme ljudskih adenovirusnih vektora, koja je korištena u cjepivu Sputnik V u odnosu na ne testirane tehnologije poput mRNK  ili platforme majmunskih adenovirusnih vektora, sve koje nisu proučavane na potencijalne nuspojave poput utjecaja na plodnost ili rizika od razvoja karcinoma.

Gamalejini znanstvenici su s američkim kolegama podijelili i informacije o njihovoj jedinstvenoj tehnologiji, koja se sastoji od cjepljenja u dvije faze i s dva različita ljudska adenovirusna vektora, Ad5 i Ad26. Upravo je posebnost Sputnika u tome što koristi dva vektora i dva cjepiva umjesto modela jednog vektora u jednom cjepivu.

Dr. Jacob Shani iz američke bolnice Maimonides opisao je kako su on i njegovi kolege doživjeli brifing.

Pročitali smo objavu u Lancetu i ta je objava vrlo impresivna. Pokazala je dobre rezultate prve i druge faze testiranja, uključujući razvoj antitijela, staničnog imuniteta te samo minimalne nuspojave. Sve je to vrlo ohrabrujuće. Na osobnoj razini svi smo bili impresionirani znanstvenicima iz Gamaleje. Bili su vrlo profesionalni, učeni i ono najvažnije, činili su se vrlo transparentni. Odgovarali su na svako pitanje bez zadrške, citirane su riječi dr. Shanija u navedenom priopćenju.

Šef Gamaleje Aleksander Gintsburg rekao je da je glavna zadaća ruskih znanstvenika pružiti "pravovremene i detaljne informacije o cjepivu Sputnik V na transparentan način i svim zainteresiranim stranama".

Presretni smo što smo mogli podijeliti informacije s kolegama iz Maimonides medicinskog centra, jedne od najcjenjenijih američkih medicinskih institucija koje se bore protiv pandemije COVID-19 bolesti. Cijenimo isto tako profesionalan i nepristran pristup američkih liječnika..., poručio je Gintsburg.

Rusija je cjepivo Sputnik V registrirala 11. kolovoza te time postala prva zemlja u svijetu s registriranim cjepivom protiv novog koronavirusa. Trenutno se provodi masovno testiranje tog cjepiva na 42.000 ljudi u Rusiji i diljem svijeta.

Za to je cjepivo, prema ruskim izvorima, interes izrazilo 27 svjetskih zemalja.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti