Američki MLB uvodi "robotske suce": Puno su precizniji i brži, ali ljudi će i dalje imati posljednju riječ

Da ovakav automatiziran sustav zaista može pomoći, pokazuje iskustvo iz nižih liga u kojima je, zahvaljujući robotskim sucima, trajanje same utakmice skraćeno za čak 9 minuta.

Martina Čizmić | 01.07.2022. / 10:06

Bejzbol, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Najomraženije osobe u sportu najčešće nisu protivnički igrači ili navijači već - suci. Sportski djelitelji pravde često su na udaru kritika sa svih strana, a uz konstantne promjene pravila, uvijek se nađe netko kome sudačka odluka nije po volji.

No, čini se kako bi suci na sportskim borilištima, mogli bi odluke donositi uz pomoć umjetne inteligencije i tehnologije. Već sad se koriste tehnologije poput VAR-a i "oka sokolova" za provjere pojedinih nejasnih situacija, a čini se kako bi i sudske odluke uskoro mogle pasti u domenu tehnologije.

Slika nije dostupna Skrivena opasnost kontaktnih sportova na vidjelo izlazi tek poslije smrti sportaša

Naime, američka MLB (bejzbolaška liga) planira za dvije godine uvesti "robotskog suca" koji bi donosio odluke na samom terenu. Kako je za ESPN otkrio povjerenik MLB-a, Rob Manfred, u sezoni 2024. planira se uvesti "automated ball-strike system" odnosno automatiziran sustav.

Trenutno se radi na razvoju dvije verzije automatiziranog sustava. Jedna je u potpunosti automatizirana u kojoj umjetna inteligencija procjenjuje je li lopta dobro upućena ili ne te prenosi tu informaciju sucu.

Zanimljivo, ova je tehnologija već u upotrebi u nižim bejzbolskim ligama i pokazala se prilično dobrom. Sustav koji je razvila tvrtka TrackMan prilično je jednostavan i od suca traži da jednostavno u stražnji džep ubaci iPhone i stavi slušalicu u uho, a sustav mu signalizira je li lopta dobro ispucana ili ne nakon svakog bacanja. Cilj je takav sustav dovesti i u glavnu ligu, kako bi suci donosili odluke brže i točnije. Za procjenu svake situacije, sustav koristi Doppler radar, koji snima situaciju na terenu i šalje podatke, a koje susav potpomognut umjetnom inteligencijom analizira i javlja rezultat sucu. Cijeli se proces odvija u sekundi pa suci mogu gotovo odmah znati je li lopta bačena ispravno ili ne. 

Slika nije dostupna Novi sport za ljubitelje adrenalina: Jurnjava nevjerojatnim brzinama s mlaznim motorom na leđima

Naravno, to ne znači da je sustav nepogrješiv. Suci i dalje donose odluke vezane uz druge postupke na terenu, a imaju i mogućnost preglasavanja "robotskog suca". No, u spornim situacijama ovaj automatizirani sustav uvelike pomaže u donošenu odluke. 

Druga je verzija puno sličnija VAR-u u nogometu, gdje bi svaka momčad dobila određeni broj mogućih provjera spornih situacija, koje bi onda suci provjeravali sa sustavom kamera i umjetne inteligencije.

Da ovakav automatiziran sustav zaista može pomoći, pokazuje iskustvo iz nižih liga u kojima je, zahvaljujući robotskim sucima, trajanje same utakmice skraćeno za čak 9 minuta. To se možda ne čini mnogo, kad kažemo da bejzbolske utakmice mogu trajati i po četiri ili pet sati, no potiče tempo cijelog susreta. A to bi moglo povećati i zanimljivost samog sporta.

Slika nije dostupna Nogomet je stara stvar: Novi hit sport kombinira nogomet, quidditch i - dronove

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti