Novi sport za ljubitelje adrenalina: Jurnjava nevjerojatnim brzinama s mlaznim motorom na leđima

Za sve one koji vole uživati u ludorijama letova na utrkama zrakoplova, stižu nova potencijalna uzbuđenja - utrke jetpackova

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.02.2022. / 14:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako je vjerovati izvršnom direktoru kompanije JetPack Aviation Davidu Maymanu, budućnost bi nam mogla donijeti jednu potpuno novu i prilično zanimljivu kategoriju letačkih sportova. Osim u akrobacijama pilota zrakoplova u Air Race World Championshipu (koji je zamijenio Red Bull Air Race), uskoro bi tako mogli uživati i u natjecanju pilota - jetpackova.

Slika nije dostupna Šok u Los Angelesu: Piloti upozorili na "letećeg čovjeka" u blizini aerodroma

Iako je još dosta prepreka ispred Maymana i njegove tvrtke koja razvija jetpackove, njihov je plan pokrenuti takvo natjecanje već do rujna ove godine. No do tada bi trebali izgraditi još šest novih jetpackova te trenirati 30 pilota, od čega bi za samo natjecanje odabrali njih deset. Koliko su blizu ili daleko u ispunjenju svoje ambicije, nije poznato. Naime, iz kompanije nisu objavili koliko su jetpackova do sada proizveli, niti koliko im vremena (i novca) treba za proizvodnju jednog modela. Ono što je poznato jest da su do sada zaprimili tri narudžbe za svoje uređaje - jedna privatnog korisnika, a dvije su vojne narudžbe.

Za upravljanje njihovih jetpackovima, naravno, prvo je potreban trening i navikavanje na upravljanje i letenje s ovim futurističkim prijevoznim sredstvom, a za testiranje ovog načina letenja potrebna su dva dana treninga, ali i 5 tisuća dolara.

Slika nije dostupna Biste li sjeli na ovo i poletjeli? Testiran prototip letećeg motora

Samo natjecanje bi se odvijalo iznad vode te bi letači trebali zaobilaziti horizontalne i vertikalne prepreke, prolaziti kroz obruče i slično. Jasno, ne bi u isto vrijeme koristili istu stazu kako bi se izbjegli potencijalni sudari, no mogli se natjecati paralelno, odnosno u isto se vrijeme utrkivati na stazama na kojima će prepreke biti jednako postavljene, slično kao u skijanju.

Izvor: Futurism
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti