Na više od polovice od dvadeset i jednog mozga koje su bivši sportaši donirali Australskoj sportskoj banci mozga, otkriveni su znakovi kronične traumatske encefalopatije (CTE).

Riječ je o neurodegenerativnoj bolesti prouzročenoj opetovanim udarcima u glavu i potresom mozga u sportaša, najčešće onih koji se bave kontaktnim sportovima, hokejem na ledu, nogometom i košarkom, pokazala je australska studija.

Bolest pogađa pojedince u srednjim godinama i nekoliko godina nakon prestanka trauma mozga.

MRI snimka mozga, ilustracija Posve slučajno snimljen rad mozga pacijenta u trenutku smrti i nakon nje, rezultati fascinirali znanstvenike i otvorili mnoga egzistencijalna pitanja

CTE se sa sigurnošću može otkriti samo pregledom mozga nakon smrti, a povezuje se s problemima mentalnog zdravlja u rasponu od simptoma promjene raspoloženja i ponašanja do kognitivnih oštećenja i demencije.

Studija, koju je odobrio Odbor za etičku reviziju lokalnog zdravstvenog okruga u Sydneyu (Royal Prince Alfred Hospital), iznijela je preliminarne nalaze utemeljene na istraživanju dvadeset i jedne donacije do 26. ožujka 2021.

Svi darivatelji organa, njih dvadeset i jedan, bavili su se sportovima za koje je karakterističan rizik od opetovanih ozljeda glave, a 17 među njima igralo je nogomet, podaci su studije objavljene u časopisu Medical Journal of Australia.

Samo u slučaju jednog darivatelja nije ustanovljen neki oblik neurodegenerativnih promjena, a u njih 13 su pronađene dvije ili više neurodegenerativnih patologija. Pokazalo se da je najčešća neuropatologija bila upravo kronična traumatska encefalopatija:12 darivatelja je imalo vrlo specifične CTE lezije.

Plavo svjetlo, ilustracija Južnokorejski znanstvenici razvili alat kojim mogu upravljati našim emocijama i ponašanjima pomoću - svjetla

U članku stoji i da je šest od 12 darivatelja s CTE-om, kao i jedan od devet kod kojega nije ustanovljen CTE, život okončalo samoubojstvom.

Sportaši koji se bave kontaktnim sportovima u cijelom se svijetu sve češće suočavaju s dugoročnim posljedicama ponovljenih udaraca u glavu tijekom karijere.

Nacionalna nogometna liga Sjedinjenih Država je godine 2016. osnovala zakladu od milijardu dolara za isplatu odštete tisućama bivših igrača koji su pretrpjeli ozljede glave povezane s opetovanim potresima mozga.

Skupina bivših igrača ragbija u prosincu 2020. podnijela je grupnu tužbu protiv svjetske organizacije World Rugby i ostalih sličnih organizacija, u kojoj stoji kako im je zbog propusta spomenutih organizacija, koje nisu na vrijeme zaštitile njihovo zdravlje, dijagnosticiran neki rani oblik demencije.

COVID-19 u mozgu Znanstvenici upozoravaju na komplikacije kod pacijenata hospitaliziranih s COVID-19

Zbog toga je World Rugby prošle godine objavio smjernice koje ograničavaju trening s punim kontaktom na 15 minuta tjedno te je pokrenuo kampanju edukacije o zdravlju mozga namijenjenu sportašima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju