Skrivena opasnost kontaktnih sportova na vidjelo izlazi tek poslije smrti sportaša

Sportaši koji se bave kontaktnim sportovima u cijelom se svijetu sve češće suočavaju s dugoročnim posljedicama ponovljenih udaraca u glavu tijekom karijere.

Hina | 28.02.2022. / 12:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Na više od polovice od dvadeset i jednog mozga koje su bivši sportaši donirali Australskoj sportskoj banci mozga, otkriveni su znakovi kronične traumatske encefalopatije (CTE).

Riječ je o neurodegenerativnoj bolesti prouzročenoj opetovanim udarcima u glavu i potresom mozga u sportaša, najčešće onih koji se bave kontaktnim sportovima, hokejem na ledu, nogometom i košarkom, pokazala je australska studija.

Bolest pogađa pojedince u srednjim godinama i nekoliko godina nakon prestanka trauma mozga.

Slika nije dostupna Posve slučajno snimljen rad mozga pacijenta u trenutku smrti i nakon nje, rezultati fascinirali znanstvenike i otvorili mnoga egzistencijalna pitanja

CTE se sa sigurnošću može otkriti samo pregledom mozga nakon smrti, a povezuje se s problemima mentalnog zdravlja u rasponu od simptoma promjene raspoloženja i ponašanja do kognitivnih oštećenja i demencije.

Studija, koju je odobrio Odbor za etičku reviziju lokalnog zdravstvenog okruga u Sydneyu (Royal Prince Alfred Hospital), iznijela je preliminarne nalaze utemeljene na istraživanju dvadeset i jedne donacije do 26. ožujka 2021.

Svi darivatelji organa, njih dvadeset i jedan, bavili su se sportovima za koje je karakterističan rizik od opetovanih ozljeda glave, a 17 među njima igralo je nogomet, podaci su studije objavljene u časopisu Medical Journal of Australia.

Samo u slučaju jednog darivatelja nije ustanovljen neki oblik neurodegenerativnih promjena, a u njih 13 su pronađene dvije ili više neurodegenerativnih patologija. Pokazalo se da je najčešća neuropatologija bila upravo kronična traumatska encefalopatija:12 darivatelja je imalo vrlo specifične CTE lezije.

Slika nije dostupna Južnokorejski znanstvenici razvili alat kojim mogu upravljati našim emocijama i ponašanjima pomoću - svjetla

U članku stoji i da je šest od 12 darivatelja s CTE-om, kao i jedan od devet kod kojega nije ustanovljen CTE, život okončalo samoubojstvom.

Sportaši koji se bave kontaktnim sportovima u cijelom se svijetu sve češće suočavaju s dugoročnim posljedicama ponovljenih udaraca u glavu tijekom karijere.

Nacionalna nogometna liga Sjedinjenih Država je godine 2016. osnovala zakladu od milijardu dolara za isplatu odštete tisućama bivših igrača koji su pretrpjeli ozljede glave povezane s opetovanim potresima mozga.

Skupina bivših igrača ragbija u prosincu 2020. podnijela je grupnu tužbu protiv svjetske organizacije World Rugby i ostalih sličnih organizacija, u kojoj stoji kako im je zbog propusta spomenutih organizacija, koje nisu na vrijeme zaštitile njihovo zdravlje, dijagnosticiran neki rani oblik demencije.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na komplikacije kod pacijenata hospitaliziranih s COVID-19

Zbog toga je World Rugby prošle godine objavio smjernice koje ograničavaju trening s punim kontaktom na 15 minuta tjedno te je pokrenuo kampanju edukacije o zdravlju mozga namijenjenu sportašima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti