Znanstvenici upozoravaju na komplikacije kod pacijenata hospitaliziranih s COVID-19

Najčešći nalaz bio je moždani udar zbog začepljenih arterija, ali su znanstvenici otkrili i krvarenje u mozgu, upalu mozga i druge potencijalno smrtonosne komplikacije.

Hina | 02.12.2021. / 10:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otprilike jedan posto pacijenata hospitaliziranih s COVID-19 vjerojatno će imati komplikacije na središnjem živčanom sustavu, izvijestili su znanstvenici na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike.

Slika nije dostupna COVID-19 može oštetiti kognitivnu funkciju mozga, znanstvenici se nadaju da šteta nije nepovratna

Među gotovo 38.000 pacijenata hospitaliziranih s COVID-19 u Sjedinjenim Državama i Europi, simptomi su naveli liječnike da posumnjaju na komplikacije na mozgu u oko 11 posto pacijenata.

Pregledi magnetskom rezonancijom (MRI) i kompjutoriziranom tomografijom (CT) potvrdili su abnormalnosti središnjeg živčanog sustava, koje su najvjerojatnije bile povezane s virusom, u deset posto tih pacijenata, s ukupnom učestalošću od 1,2 posto.

Slika nije dostupna COVID pacijenti pokazuju smanjen volumen sivih stanica u mozgu

Najčešći nalaz bio je moždani udar zbog začepljenih arterija, ali su znanstvenici otkrili i krvarenje u mozgu, upalu mozga i druge potencijalno smrtonosne komplikacije.

Voditelj studije dr. Scott Faro sa Sveučilišta Thomas Jefferson u Philadelphiji rekao je da su problemi s plućima povezani s COViD-19 dobro poznati.

Naša studija pokazuje da komplikacije središnjeg živčanog sustava predstavljaju značajan uzrok morbiditeta i smrtnosti u ovoj pogubnoj pandemiji.

Slika nije dostupna U Rijeci prvi put ugrađen pacemaker za mozak: "Iznimno sam ponosan na ovaj stručni uspjeh"

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti