COVID-19 može oštetiti kognitivnu funkciju mozga, znanstvenici se nadaju da šteta nije nepovratna

Prethodne studije otkrile su da do 84 posto COVID-19 pacijenata pati i od neuroloških simptoma, anosmije (gubitka osjeta njuha i okusa), epileptičkih napada, moždanih udara, gubitka svijesti te zbunjenosti, a najnovija studija možda objašnjava i zašto.

Branimir Vorša | 26.10.2021. / 09:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova studija otkrila je da COVID-19 može uzrokovati oštećenja na krvnim žilama u mozgu te na taj način naštetiti i kognitivnim funkcijama mozga.

Studiju su proveli znanstvenici iz Njemačke, Francuske i Španjolske i pokazalo se da COVID-19 može ubiti endotelne stanice (stanice koje oblažu unutarnju površinu srca, krvnih i limfnih žila).

Slika nije dostupna Znanstvenici šokirani otkrićem: Koronavirus ne mora ući u mozak da bi ga oštetio

Slika nije dostupna COVID pacijenti pokazuju smanjen volumen sivih stanica u mozgu

Prethodne studije otkrile su da do 84 posto COVID-19 pacijenata pati i od neuroloških simptoma, anosmije (gubitka osjeta njuha i okusa), epileptičkih napada, moždanih udara, gubitka svijesti te zbunjenosti, a ova najnovija studija, objavljena u časopisu Nature, možda objašnjava i zašto.

Znanstvenici su skenirali mozgove umrlih od COVID-19, a rezultati tih skenova pokazali su mrtve stanice u krvnim žilama u mozgu koje ne dozvoljavaju normalan protok krvi, što je znak kognitivnog oštećenja. S tim je povezan i određeni broj zdravstvenih rizika, uključujući i mikro moždane udare.

Ipak, postoji nada da ta novootkrivena značajka COVID-19 može biti i reverzibilna. Znanstvenici su to primijetili kod laboratorijskih hrčaka pa se nadaju da je proces reverzibilan i kod ljudi.

Slika nije dostupna Nevjerojatno otkriće znanstvenika: Kad tijelo umre, u mozgu se aktiviraju i u akciju kreću "zombi-stanice"

Slika nije dostupna Znanstvenici uzgojili umjetni mozak koji se razvija baš poput ljudskog: "Nakon 280 dana modelira aspekte mozga dojenčeta"

Svi nekako zaboravljaju da je SARS-CoV-2 još uvijek novi virus i da postoji puno informacija o njemu koje se još uvijek otkrivaju.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti