Posve slučajno snimljen rad mozga pacijenta u trenutku smrti i nakon nje, rezultati fascinirali znanstvenike i otvorili mnoga egzistencijalna pitanja

Nova studija koja je nastala igrom slučaja nakon što je snimljen rad mozga umirućeg pacijenta otkriva fascinantne detalje koji postavljaju mnoga pitanja o naravi posljednjih trenutaka ljudskog života.

Branimir Vorša | 23.02.2022. / 11:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Međunarodni tim znanstvenika tvrdi da je prvo skeniranje umirućeg ljudskog mozga otkrilo fascinantne detalje. Prema nalazima njihove studije, objavljene u  znanstvenom časopisu Frontiers in Aging Neuroscience, neposredno prije i nakon prestanka rada srca znanstvenici su uočili povećanu moždanu aktivnost sličnu onoj koja se događa kada se koncentriramo, sanjamo, prisjećamo se ili meditiramo.

Slika nije dostupna U Rijeci prvi put ugrađen pacemaker za mozak: "Iznimno sam ponosan na ovaj stručni uspjeh"

Mozak može ostati aktivan i koordiniran tijekom, pa čak i nakon prijelaza u smrt te čak može biti programiran da sve to orkestrira, piše u studiji.

Studija je na neki način započela igrom slučaja. 87-godišnji muškarac koji je bolovao od epilepsije bio je priključen na elektroencefalogram koji bilježi moždanu aktivnost. Tijekom zahvata pacijent je doživio srčani udar i umro, ali je aparat nastavio raditi, bilježeći njegovu moždanu aktivnost, što je omogućilo znanstvenicima da ga analiziraju.

Ajmal Zemmar, neurokirurg sa Sveučilišta Louisville koji je vodio studiju, ističe da rezultati postavljaju pitanje doživljavamo li doista bljeskove iz naših života pred očima u posljednjim trenucima.

Nešto što bismo mogli naučiti iz ovog istraživanja jest da, iako su naši voljeni zatvorili oči i spremni su nas napustiti kako bi otišli na konačan počinak, njihov mozak možda reproducira neke od najljepših trenutaka koje su doživjeli u svojim životima, kaže Zemmar.

Slika nije dostupna Nevjerojatno otkriće znanstvenika: Kad tijelo umre, u mozgu se aktiviraju i u akciju kreću "zombi-stanice"

Znanstvenici tvrde da nalazi također dovode u pitanje razumijevanje kad točno život završava, kao i da postavljaju važna pitanja poput onih vezanih za vrijeme darivanja organa.

Znanstvenici napominju, međutim, da je potrebno provesti više studija jer je predmet njihova proučavanja bio muškarac koji boluje od epilepsije. Mozak mu je bio oštećen kao posljedica napadaja i oteklina, koji kompliciraju interpretaciju podataka.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti