Nogomet je stara stvar: Novi hit sport kombinira nogomet, quidditch i - dronove

Bivši borbeni pilot američkog zrakoplovstva Kyle Sanders, loptanje dronovima usporedio je s popularnom igrom iz romana o Harryju Potteru - quidditchem. Drugi ga pak opisuju kao gledanje uživo borbenih scena iz Ratova zvijezda. No, možda je najbolje da sami pogledate u videu.

Martina Čizmić | 30.07.2021. / 16:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki Colorado Springs ovog će vikenda biti domaćin prvog Turnira u loptanju dronovima u SAD-u. Događaj, koji će se održati u sklopu Rocky Mountain State Games, velik je korak naprijed kako u popularizaciji ovog "sporta" tako i u njegom daljnjem razvoju. Prema nekim procjenama, loptanje  dronovima mogao bi čak prestići po popularnosti i utrke dronovima.

Naime, za razliku od utrka dronova, koje privlače ljubitelje brzine i vratolomija, loptanje dronovima cilja na ljubitelje nogometa i drugih momčadskih sportova. Uz to što mu je baza potencijalnih navijača veća, loptanje dronovima lakše je pratiti jer se "utakmice" odigravaju u tri seta po tri minute.

Bivši borbeni pilot američkog zrakoplovstva Kyle Sanders, loptanje dronovima usporedio je s popularnom igrom iz romana o Harryju Potteru - quidditchem. Drugi ga pak opisuju kao gledanje uživo borbenih scena iz Ratova zvijezda. No, možda je najbolje da sami pogledate u videu.

Pravila su jednostavna - igra se na terenu koji je zapravo kavez duljine šest, širine i visine tri metra. Jedan dron u svakoj ekipi označen je kao napadač i postiže bod kad prođe kroz obruč protivničke ekipe. Ostatak tima igra napad ili obranu. Pobjednik je onaj koji osvoji više setova, a obično se u setu postigne između dva i pet bodova. No, pogrešno je misliti kako je to sport za individualce. Za pobjedu je potreban timski rad, prilična količina tehničkih vještina i pronalazak najbolje taktike.

To je sport s puno kontakata. Ako prejako udarite, uništit ćete dron, a to znači da ne možete više igrati u tom setu, pojašnjava Sanders koji je potpredsjednik organizacije US Drone Soccer.

Za razliku od dronova koji su dizajnirani za utrke, dronovi za loptanje dronovima ili "zračni nogomet" i(ako ga tako možemo nazvati) osmišljeni su tako da se mogu brzo i lako popraviti te da se svaka komponenta može zamijeniti za manje od minute. Ekipa mehaničara koja popravlja dronove mogla bi se, u brzini, mjeriti s ekipama koje se brinu za bolide Formule 1.

Sport je pravi hit u Južnoj Koreji, gdje je i osmišljen te je 2016. godine održana prvi susret. Njihovi timovi "igraju" većim dronovima na puno većem terenu, no princip je isti - biti bolji od suparničkog tima. Koliko je popularan, najbolje govori informacija da Jeonju City, koji tvrdi da je mjesto odakle je sport krenuo, planira svjetski kup u loptanju dronovima 2025. godine.

Tko zna, možda na njemu nastupi i hrvatski tim. Vremena za uvježbavanje je dovoljno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti