Američki stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa

Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.

Hina | 16.10.2021. / 09:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Johnson & Johnson u petak je objavio da je Savjetodavni odbor FDA-e za cjepiva i srodne biološke proizvode (VRBPAC) jednoglasno izglasao preporuku za drugu dozu cjepiva protiv koronavirusa za starije od 18 najmanje dva mjeseca nakon prve doze cjepiva.

Slika nije dostupna Docjepljivanje Pfizerom ili Modernom najučinkovitije kod osoba koje su primile ovo cjepivo

Odluka se temelji na rezultatima treće faze ispitivanja koji pokazuju da je dodatna doza povećala zaštitu na 94 posto protiv umjerenog do teškog oblika covida-19 u SAD-u.

Današnja preporuka temelji se na ukupnim dokazima, a klinički i podaci iz stvarnog svijeta pokazuju da, iako jedna doza nudi snažnu i dugotrajnu zaštitu od covida-19, druga doza povećava tu zaštitu, posebno protiv simptomatskog covida-19, rekao je Paul Stoffels, glavni znanstveni direktor Johnson & Johnson.

Isti odbor u četvrtak je preporučio docijepljivanje Modernom osobama starijim od 65 godina i drugim odraslim osobama visokog rizika.

Slika nije dostupna I Johnson&Johnson napravio dodatnu dozu za svoje cjepivo

Preporuka povjerenstva ne znači konačnu odluku i FDA će odlučiti hoće li je prihvatiti.

FDA obično slijedi savjete odbora.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti