Američki stručnjak tvrdi da postoje samo tri scenarija za završetak pandemije, a rekao je i kojem smo scenariju najbliži

Jedno od konstantnih pitanja posljednje gotovo dvije godine glasi - kad i kako će završiti pandemija novog koronavirusa. Američki stručnjak, koji je dosad imao točna predviđanja, upozorio je da su samo tri izlaza iz trenutne krize, od kojih dva nitko ne želi.

Branimir Vorša | 19.11.2021. / 11:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dr. Mark Dybul, izvršni direktor Enochian Biosciencesa i profesor na sveučilištu Georgetown u SAD-u, već je neko vrijeme imao točna predviđanja trendova vezanih za COVID-19. U proljeće 2020. godine predvidio je jesenski val pandemije iste godine, kao i to da će biti "puno virulentniji".

Dybul je govorio i o potrebi za jednakom distribucijom resursa kad je riječ o borbi protiv pandemije koronavirusa te potrebom za globalno koordinirano djelovanje protiv nje.

Ono što se trenutačno događa u Europi Dybulu se nimalo ne dopada jer EU ima veću stopu procijepljenosti od SAD-a, ali je suočena s rekordnim brojem novozaraženih slučajeva.

Slika nije dostupna Otkriveno tko je zapravo bio prvi čovjek zaražen virusom zbog kojeg je cijeli svijet u kolapsu

Njemačka, Nizozemska, Austrija imaju najveću razinu (hospitalizacija i smrti) od početka pandemije. Za mjesec dana mi ćemo vjerojatno izgledati poput tih zemalja, upozorio je Dybul.

Postoje tri potencijalna scenarija koja Dybul vidi da se mogu odviti u SAD-u, s obzirom na to da će svijet i drugu zimu zaredom provesti u strahu od pandemije.

Opcija 1

Do ožujka, travnja ili svibnja imat ćemo varijantu u potpunosti otpornu na cjepiva, poručio je Dybul.

Dobra vijest u tome jest da lijekovi za COVID-19 ipak postoje, poput Pfizerove pilule, za koju Dybul tvrdi da može smanjiti hospitalizacije pacijenata za 90 posto. To znači da će se, dok se možda neće moći spriječiti val novozaraženih slučajeva izazvanih varijantom otpornom na cjepiva, smanjiti težina simptoma novozaraženih.

Cjepiva i lijekovi ne zaustavljaju prenošenje, upozorio je Dybul, ali nove terapije koje su u razvoju, poput profilaktičkog spreja za nos, koji isto tako može zaustaviti širenje, mogli bi nas izvesti iz najgoreg perioda pandemije.

Opcija 2

Drugi scenarij jest taj da COVID-19 postane poput "influence" ili gripe za bogate zemlje, ali s tim da bi bila teža za siromašnije zemlje.

Bogatije zemlje imaju zalihe lijekova kojima zdravstvenu krizu mogu pretvoriti u sezonski problem, ali čak i sad, tvrdi Dybul, malarija i tuberkuloza rade veliku štetu u nekim afričkim zemljama.

Opcija 3

Najgori scenarij jest taj da će virus mutirati brže nego što ga možemo pratiti, tako da ga niti nove terapije neće zaustaviti.

Slika nije dostupna Kratki vodič o "booster" dozi: Saznajte trebate li testirati razinu antitijela te koje cjepivo i kad primiti

Treća mogućnost je takva da bi to bio nered za doglednu budućnost posvuda jer će virus toliko brzo mutirati, kaže Dybul, iako smatra da je ta opcija najmanje vjerojatna.

Njegovo mišljenje jest takvo da svijet ide prema drugoj po redu opciji, no da će za tu tranziciju biti potrebne još dvije do tri godine. Ono što ga isto tako zabrinjava jest i to da bi tih par godina dok smo na putu te tranzicije moglo biti "poprilično teško" razdoblje.

Izvor: Fortune

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti