AstraZeneca ima novi lijek protiv COVID-a, učinkovitiji je i od njihova cjepiva

AstraZeneca je razvila koktel-lijek koji je učinkovitiji od njihova cjepiva protiv bolesti COVID-19, a ponajviše može pomoći onim pacijentima koji ne razviju dovoljno antitijela primanjem cjepiva.

Branimir Vorša | 19.11.2021. / 10:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

AstraZeneca je objavila da njihov preventivni koktel antitijela pruža 83 posto zaštite protiv simptomatske bolesti COVID-19 tijekom najmanje šest mjeseci od uzimanja, što taj koktel čini učinkovitijim protiv te bolesti od samog njihova cjepiva.

Slika nije dostupna Studija usporedila četiri cjepiva i otkrila koje stvara najviše antitijela

U priopćenju objavljenom u četvrtak AstraZeneca je pokazala da i dalje ima vodeću ulogu u utrci za razvoj i distribuciju preventivnog lijeka za COVID-19, koji bi se dozirao putem injekcije u ruku.

Njihov novi lijek, nazvan AZD7442, smanjuje rizik simptomatske bolesti COVID-19 za 83 posto tijekom perioda od šest mjeseci, prema podacima koji su dobiveni iz testiranja u kojem su pacijenti primili 300 miligrama doze tog koktela. Tijekom testiranja nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj ili teški oblik bolesti COVID-19, nadodaje se u priopćenju.

Odvojeno testiranje pokazalo je da taj lijek smanjuje rizik od teškog oblika COVID-a ili smrti od te bolesti za visokih 88 posto ako se primijeni u roku od tri dana od pojave prvih simptoma bolesti.

Ovi novi podaci nadovezuju se na sve više dokaza koji podupiru potencijal AZD7442. Šaljemo zahtjeve za odobrenjem regulatornim tijelima diljem svijeta i veselimo se pružanju važne nove opcije u borbi protiv virusa SARS-CoV-2 što je prije moguće, istaknuo je Mene Panglaois, dopredsjednik AstraZenece.

Ta se kompanija dogovorila s američkom vladom da će ih opskrbiti sa 700.000 doza ADZ7442 ako američka agencija za hranu i lijekove odobri njegovu uporabu po hitnom postupku. AstraZeneca je zahtjev američkom regulatornom tijelu poslala još 5. listopada, a sličan dogovor imaju i s drugim svjetskim državama.

Njihov novi lijek napravljen je kombinacijom dva antitijela koja potječu iz imunih B-stanica koje je donirao pacijent oporavljen od bolesti COVID-19 .

Slika nije dostupna Njemački znanstvenici otkrili novu varijantu koronavirusa koja izbjegava antitijela iz cjepiva Pfizera i AstraZenece

Taj lijek mogao bi se koristiti kod osoba za koje je poznato da ne reagiraju dobro na cjepiva, poput pacijenata oboljelih od raka. Za oko dva posto ljudi smatra se da su i dalje rizični jer ne stvaraju dovoljno antitijela protiv bolesti COVID-19 nakon primanja obje doze cjepiva.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti