Američki vojni piloti mogli bi uskoro prolaziti obuku protiv virtualnih ruskih Su-57: "Izgleda poprilično zlokobno"

Simulator koji u stvarnom letu pomoću proširene stvarnosti prikazuje neprijatelja nije stvar budućnosti. To je stvarnost, a američko ratno zrakoplovstvo upravo ga testira i jako im se sviđa.

Branimir Vorša | 02.10.2020. / 11:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trenažne misije i vježbe borbene spremnosti u američkom ratnom zrakoplovstvu koštaju mnogo, a često predstavljaju i rizik za tu vrlo skupocjenu vojnu opremu i same ljudske živote. Prije koji dan mogao se vidjeti najnoviji dokaz toga kad su se sudarili F-35B i KC-130J Super Hercules.

Slika nije dostupna Slučajni prolaznici snimili pad F-35B u kalifornijskoj pustinji: "O, moj Bože!"

Startup tvrtka Red6, kojoj je na čelu umirovljeni vojni pilot Dan Robinson, razvija tehnologiju proširene stvarnosti s ciljem revolucioniranja načina na koji američki piloti prolaze kroz borbenu obuku.

Tradicionalna borbena obuka američkih vojnih pilota riskantna je i skupa, a pobliža ilustracija toga jest činjenica da sat vremena leta na F-22 Raptoru stoji 40.000 dolara, samo da taj avion bude u zraku.

S druge strane, američko ratno zrakoplovstvo u periodu od 2013. do 2017. godine izgubilo je više od 130 djelatnika u avionskim nesrećama, uključujući i zračne sudare.

Sve to dovelo je u pitanje budućnost zračnih borbenih vježbi u poznatoj vojnoj zračnoj luci Edwards u Kaliforniji.

Suočeni smo s opozicijom koja ima, znate, veće brojke... i tehnologiju koja je barem na istoj razini kao i naša. Ako se ne bojimo toga, onda bismo se trebali početi bojati, ističe Robinson.

Robinson je završio britansku školu leta za vojne pilote U.K. Fighter Weapons School, koja je britanski ekvivalent američkom programu TOPGUN.

Kad je Robinskom prvi put predložio ideju korištenja virtualne stvarnosti za obuku u letu, naišao je na skepticizam. Ljudi su me gledao kao da sam lud i rekli, ne, ne možemo mi to napraviti, priča.

No proširena stvarnost ponudila je puno prihvatljivije rješenje i omogućuje pilotima da vježbaju protiv virtualnih zrakoplova u stvarnom letu i svjesni svega što se događa oko njih.

Robinson je i sam testirao simulator u letu te se u zraku susreo s neprijateljskim virtualnim neprijateljem. Video možete pogledati OVDJE.

Izgleda poprilično zlokobno, rekao je tijekom leta kad je ugledao ruski Su-57, odnosno njegovu projekciju.

"Prijestupnik" (Felon), kako mu je NATO dodijelio nadimak, ponaša se u proširenoj stvarnosti, baš kao što bi se taj zrakoplov ponašao i da je doista bio tamo, u bliskoj borbi. Ta vježba pokazala je da se rizik od sudara u letu tijekom borbene obuke u zraku može izbjeći te da je projicirani neprijatelj posve uvjerljiv.

Su-57 Felon Su-57 postao legenda: NATO savez službeno mu dodijelio jedan od najopakijih nadimaka dosad

Američki piloti pozdravljaju viđenu tehnologiju.

Upoznati smo sa snom i konceptom, ali nam se uvijek govori da je to godinama i godinama još ispred nas. Onda se pojavimo ovdje i shvatimo da se to događa danas. Ako ne budemo inovativni, izgubit ćemo, kaže pukovnik "Laz" Gordon , dozapovjednik 412. testne eskadrile američkog ratnog zrakoplovstva, koji je itekako svjestan svih ranije navedenih rizika i cijene zračne vojne obuke s pravim zrakoplovima kao neprijateljima.

Izvor: CBS News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti