Američki vojnici na bojište neće samo s naočalama za proširenu stvarnost, već i opremljeni - umjetnom inteligencijom

U planu je da IVAS sustav bude gotov i spreman za korištenje u vojsci najkasnije u listopadu 2025. No, pitanje je hoće li?

Martina Čizmić | 20.09.2024. / 08:56

IVAS u američkoj vojsci (Foto: Frederick Shear)

Američki vojnici mogli bi veoma brzo koristiti umjetnu inteligenciju i na bojištu. Naime, Microsoft i tvrtka za obrambenu tehnolgiju Anduril, rade na poboljšanju mogućnosti "inegriranog sustava vizualnog poboljšanja" (IVAS) koje obuhvaća i ugrađivanje posebno razvijene umjetne inteligencije. 

Podsjetimo, IVAS je jedna od inicijativa američke vojske za modernizaciju, a obuhvaća korištenje sustava pametnih naočala s mogućnostima noćnog vida, toplinskog senzora i proširene stvarnosti. Radi se o uređaju koji je zapravo inspiriran HoloLens 2 pametnim naočalama. Cijeli je program "težak" 21,9 milijardi dolara, ako se u potpunosti realizira.

IVAS u američkoj vojsci Američki vojnici napokon u ruke dobili nove borbene naočale: Vide u mraku, prikazuju proširenu stvarnost i povezane su s dronovima

Naime, Anduril je objavio kako su u sustav ugradili svoj rješenje - Lattice koje je zapravo softverski alat koji koristi sposobnosti kao što su AI, računalni vid, "edge" računalstvo i spajanje senzora za otkrivanje, praćenje i klasificiranje objekata.

Kako su u priopćenju za javnost istaknuli iz Andurila, vojnici koji će koristiti IVAS dobivati će upozorenja na prijetnje iz zraka koje će autonomno detektirati sam sustav. 

Time se povećava sposobnost preživljavanja u složenim, izazovnim okruženjima, istaknuli su iz Andurila.

Podsjetimo, američka je vojska svojim vojnicima dala nekoliko različitih varijanti IVAS-a na testiranje, a svaka nova inačica uključivala je promjene koje su predložene nakon testiranja na terenu. 

IVAS je više od zbroja svojih dijelova. Kroz integraciju postojećeg i novog softvera i senzora, IVAS donosi potpunu sliku bojnog polja svakom vojniku, omogućujući sigurnije i učinkovitije operacije. Naša suradnja s Andurilom na integraciji njihovog skupa kritičnih senzora, zajedno s njihovim revolucionarnim sustavom Lattice u IVAS, pokazuje sposobnost transformacije ovih borbenih naočala i omogućit će nam da dodatno proširimo utjecaj koji će IVAS imati za svakog američkog vojnika, dodao je Robin Seiler, Microsoftov korporativni potpredsjednik za mješovitu stvarnost.

Američka vojska sa IVAS sustavom na glavi Američka vojska "na korak" do uvođenja naočala za proširenu stvarnost za svoje vojnike

No, to nije sve. IVAS bi u 2025. godini, ako je suditi prema dokumentima koji su predani američkom Kongresu ne bi li se odobrio dodatni proračun, trebao i zaživjeti u praksi. Naime, cilj je napraviti poboljšanja u vezi s dizajnom zaslona na glavi, ​​toplinskim senzorima i senzorima pri slabom osvjetljenju, IVAS proširivošću i pouzdanošću, smanjenjem težine i razvojem integracije podataka i aplikacija umjetne inteligencije. IVAS je trebao biti spreman za upotrebu najkasnije do listopada 2025.

Međutim, vojska još nije donijela odluku o tome ostaje li Microsoft glavni izvođač u program ili će se odabrati netko novi. Sigurno je da će veliku ulogu u tome igrati i koliko će novca vojska dobiti za ovaj projekt u budućnosti, ali i što će Microsoft i Anduril u konačnici isporučiti vojsci. 

Izvor: Defensescoop

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti