Američki zrakoplovi dobivaju "naoružanje iz Ratova zvijezda"

Već sljedeće godine američki borbeni zrakoplovi u svoj arsenal mogli bi dodati lasersko naoružanje za rušenje projektila zemlja-zrak i zrak-zrak.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.05.2019. / 11:59

Zrakoplov (Foto: Getty images)

Američki borbeni zrakoplovi uskoro bi mogli dobiti novu vrstu naoružanja kojim bi mogli uništavati protivničke projektile i rakete – lasere! Istraživački laboratorij američkog zrakoplovstva nedavno je u okviru programa SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator) proveo uspješan test obaranja projektila korištenjem lasera, a iako je riječ o laserskom sustavu koji je korišten sa zemlje, uvjereni su kako će se sličan sustav moći koristiti i na zrakoplovima.

Raketa Delta II (Foto: AFP) Iznimno važna misija: NASA u svemir lansirala laser vrijedan milijardu dolara

Ipak, kako bi postavili lasersko naoružanje na krila zrakoplova, potrebno je razviti manji sustav u odnosu na onaj testiran sa zemlje, što bi se trebalo ostvariti već sljedeće godine kada bi prvi američki zrakoplovi s ovom tehnologijom trebali poletjeti i krenuti u (testne) misije obaranja projektila. Za razvoj ovog sustava još prije dvije godine odabrana je kompanija Lockhead Martin, a mediji komentiraju kako će američka vojska tako dobiti naoružanje kakvo smo vidjeli u Ratovima zvijezda.

Vojni stručnjaci upozoravaju kako razvoj tako malih i laganih, a i dalje iznimno moćnih laserskih sustava koji će biti prilagođeni surovim uvjetima koji vladaju na visinama kojim vojni zrakoplovi lete, neće biti nimalo jednostavan te je riječ o "velikom tehničkom izazovu". No kada se izazovi riješi, zrakoplovi poput modela F/A 18 i F 16 kakvi bi mogli nositi takvo naoružanje, imat će novo i, vjeruju u američkoj vojsci, još učinkovitije oružje s kojim će moći obarati neprijateljske projektile zrak-zrak i zemlja-zrak.

Bežično punjenje baterije (Foto: Mark Stone/University of Washington) U budućnosti ćemo baterije puniti laserom?

Amerikanci su ranije već eksperimentirali s laserima na zrakoplovima te su postavili takav tip naoružanja na modificirani Boeing 747-400F, a slično naoružanje već neko vrijeme razvijaju i Rusi, koji također laserima namjeravaju rušiti protivničke rakete.

izvor: Fox News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti