Američko nuklearno oružanje još uvijek je u rukama – disketa

Kako piše The Next Web, u javnost je procurilo izvješće koje otkriva kako je veliki dio američkog nuklearnog oružanja još uvijek upravljano računalima iz 70-ih godina koja koriste floppy diskete.

Viktor Gabaj Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 26.05.2016. / 16:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vjerujući izvješću iz njihovog GAO ureda (US Governmet Accountability Office), odjel za obranu (DOD) koji inače «upravlja nuklearnim oružanjem Sjedinjenih Američkih Država, poput interkontinentalnim balističkim raketama, nuklearnim bombarderima te tankerima zrakoplova», još uvijek koristi prahistorijske računalne sustave na kojima su isti i izgrađeni.

Dio Amerikanaca mogao bi negodovati nakon što čuje u kakvom su stanju sustavi koji kontroliraju nuklearne snage njihove države, a poreznim obveznicima bi trebalo objasniti i kuda je zakopana 61 milijarda američkih dolara koja se svake godine navodno troši na održavanje zastarjelih tehnologija, što je tri puta više od iznosa koji se koristi za razvoj novih vojnih sustava.

Slučaj je kratko prokomentirao i glasnogovornik Pentagona Valerie Henderson koji kaže da "ovaj sustav ostaje u upotrebi jer, ukratko, on i dalje radi".

Kako god, treba razlikovati nešto što radi i nešto što je podložno modernizaciji. Ako idemo u brojke, sustav za nadzor raketa koristi 8-inčne diskete koje mogu pohraniti 237 KB podataka, što je otprilike dovoljno za pohranu audio snimke od 15-ak sekundi. Uspoređujući jednu disketu s današnjim memorijskim karticama dimenzija manjih od nožnog palca te 32 GB memorije za pohranu, trebalo bi vam više od 130 tisuća disketa kako bi pohranilo istu količinu podataka. Kad bi sve te diskete naslagali jednu na drugu, dobili bi toranj zastarjelog medija višeg od 200 metara.

S druge pak strane, iz ureda uvjeravaju kako se polako (ali sigurno) radi na unaprjeđenju njihovih sustava, budući da je "planirana zamjena čitača disketa sa onim suvremenim digitalnim do kraja 2017.", ističe Henderson.

Ako ste se nekad bavili Fortranom i mislite da još imate sve konce u rukama, možda bi bilo vrijeme da se prijavite za posao u IT sektoru američke vlade.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti