Dronovi iz godine u godinu postaju sve manji, tiši i sposobniji. Stoga ne bi trebalo iznenaditi da se cijeli niz dronova razvija za upotrebu na bojištu i tijekom tajnih operacija. 

Jedan takav dron razvija se i za američko Zrakoplovstvo. Na prvi pogled izgleda i ponaša se poput insekta (komarca ili muhe), no pomnije promatranje otkrit će kako je mahanje krilima dobro osmišljena krinka, ali i dodatak koji omogućuje bolje manevriranje.

Sićušni dron ima "glavu" poput insekta, koju može pomicati, a na koju je moguće staviti kameru. Prema dostupnim informacijama, glavna je zadaća ovog sićušnog drona nadzor i snimanje neprijateljskih položaja.

Praktične primjene uključuju, ali nisu ograničene na, nadzor otvorenog prostora, operacije zračnih rojeva i pregled situacije na bojištu, istaknuo je glasnogovornik Zrakoplovstva te dodao kako je sićušni dron razvijen u Air Force Research Laboratory u suradnji s tvrtkom Airion Health.

Ta američka tvrtka, sa sjedištem u Los Angelesu, specijalizirana je za "rješavanje kompleksnih problema" za američku vojsku i privatni sektor.

Kako su priopćili, funkcionalni prototip drona trebao bi biti razvijen u roku od 15 mjeseci. U planu je da se njime upravlja daljinskim upravljačem, a trebao bi biti toliko malen da može stati na vrh prsta. 

Uspiju li, izraz "biti muha na zidu" dobit će potpuno novo značenje.