Tijekom ove godine zabilježeni su brojni napadi na američke financijske institucije, a hakeri i cyber kriminalci dokopali su se velikog broja bankovnih kartica – u budućnosti možemo očekivati još više ovakvih napada koji bi, strahuju neki američki sigurnosni stručnjaci, mogli dovesti do 'cyber armagedona'. Benjamin Lawsky iz odjela za upravljanje financijama New Yorka rekao je novinarima The Guardiana kako tehnološke ranjivosti financijskog sustava predstavljaju potencijalno katastrofalan problem: 'Bojim se da ćemo imati neki veliki cyber napad koji će nas sve uplašiti, poput cyber armagedona'.

Dodao je kako bi takav napad mogao izazvati velike probleme u financijskom sustavu tijekom određenog perioda te ga je usporedio s napadom na World Trade Center iz 2001. godine. Nakon tog napada svi su se pitali kako to da sigurnosni stručnjaci i tajne službe nisu uspjeli spriječiti teroriste u rušenju tornjeva, a slično bi se moglo dogoditi i nakon velikog cyber napada na koji, čini se, još nitko nije pripremljen. Lawsky kaže kako američke financijske institucije razmišljaju o konkretnim akcijama s kojima žele potaknuti banke na povećanje opreza poput cyber fonda osiguranja – to će biti dodatan trošak za banke, no dioničari i klijenti banaka, kao i porezni obveznici morat će taj trošak prihvatiti. Tijekom posljednjih godina hakeri su ukrali podatke o karticama iz nekih velikih američkih kompanija poput Targeta, Home Depota i JP Morgana, a osim što je riječ o masivnim napadima u kojima su ukradeni deseci milijuna bankovnih kartica, oni su trajali u razdoblju od nekoliko mjeseci tijekom kojih nisu otkriveni.

Ovi će napadi u budućnosti biti još opasniji i bit će ih još teže otkriti, upozorava Lawsky te dodaje da danas hakeri mogu napasti koga god žele. On kaže kako i stručnjaci za cyber sigurnost često govore kako na sastancima s izvršnim direktorima velikih kompanije razgovaraju samo s dva tipa osoba – onima koji su hakirani i to znaju i oni koji su hakirani, ali to još ne znaju. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju