Američka agencija za lijekove odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od 12 do 15 godina: "Ovo je korak bliže normali"

Sjedinjene Američke Države odobrile su korištenje Pfizerova cjepiva za djecu starosti od 12 do 15 godina.

Zimo Zimo | 10.05.2021. / 23:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila je da je odobravanje korištenja Pfizerovo cjepiva za osobe stare od 12-15 godina značajan korak u borbi protiv epidemije koronavirusa.

To je odlična vijest, rekla je za New York Times pedijatrica i stručnjakinja za cjepiva Kristin Oliver. Dodala je da već dugo vremena čekamo da se zaštite djeca iz te dobne skupine. Podsjetimo, Pfizerovo je cjepivo dosad bilo odobreno za sve osobe koje su navršile 16 godina.

Čelna žena FDA-a, doktorica Janet Woodcock, rekla je da se ovim potezom nastoji napraviti korak bliže osjećaju normalne i okončanju pandemije. Dosad je 260 milijuna Amerikanaca cijepljeno, ali potražnja za cjepivom sve je manja.

Ipak, odobrenje FDA-a nije posljednja prepreka Pfizeru. Savjetodavni odbor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti trebao bi se uskoro sastani kako bi pregledao podatke i dao naputke za cijepljenje djece stare od 12-15 godina. Ako odbor prihvati cjepivo, kao što se i očekuje, cijepljenje može odmah početi.

Podsjetimo, Pfizer je krajem travnja podnio zahtjev pri Europskoj agenciji za lijekove da se njihovo cjepivo protiv koronavirusa odobri i za cijepljenje djece u Europskoj uniji.

Tržišna dozvola bi trebala biti izmijenjena kako bi se cjepivom Biontech/Pfizera protiv koronavirusa mogla cijepiti i djeca starosne dobi između 12 i 15 godina, priopćila je tada ta tvrtka.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti