Amerikanac i Japanac koji su pronašli nov i revolucionaran lijek za rak dobili Nobela za medicinu

Američki i japanski imunolozi James Allison i Tasuku Honjo dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu zbog svojega revolucionarnog rada na lijeku za rak.

Branimir Vorša | 01.10.2018. / 12:08

James Allison i Tasuku Honjo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Zbog svojega revolucionarnog pristupa u liječenju raka američki i japanski imunolozi proglašeni su dobitnicima Nobelove nagrade za medicinu u 2018. godini.

James Allison i Tasuku Honjo podijelit će nagradu od oko devet milijuna kuna, koju im je dodijelio Institut Karolinska u Stockholmu, čije je tijelo i objavilo vijest.

Allison i Honjo Nobela su dobili zbog otkrića da se čovjekov imunološki sustav može iskoristiti za napad na stanice raka u tijelu. U normalnim okolnostima čovjekov imunološki sustav traži i uništava mutirane stanice, ali stanice raka pronalaze sofisticirane načine na koje se mogu sakriti od toga, što im zauzvrat omogućava nekontroliran rast i širenje. Mnogi tipovi raka to čine tako što pojačavaju mehanizam kočenja imunostanica te ih tako drže pod kontrolom, prenosi Guardian.

To otkriće transformira liječenje raka i dovelo je do proizvodnje nove klase lijekova, koji rade tako da poništavaju kočioni mehanizam u stanicama raka te tako omogućavaju imunostanicama da ih napadaju i uništavaju. Ti lijekovi imaju ozbiljne nuspojave, ali su se pokazali učinkovitima, uključujući i u slučajevima raka u kasnoj fazi koji prije nisu imali mogućnost liječenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti