Zbog svojega revolucionarnog pristupa u liječenju raka američki i japanski imunolozi proglašeni su dobitnicima Nobelove nagrade za medicinu u 2018. godini.

James Allison i Tasuku Honjo podijelit će nagradu od oko devet milijuna kuna, koju im je dodijelio Institut Karolinska u Stockholmu, čije je tijelo i objavilo vijest.

Allison i Honjo Nobela su dobili zbog otkrića da se čovjekov imunološki sustav može iskoristiti za napad na stanice raka u tijelu. U normalnim okolnostima čovjekov imunološki sustav traži i uništava mutirane stanice, ali stanice raka pronalaze sofisticirane načine na koje se mogu sakriti od toga, što im zauzvrat omogućava nekontroliran rast i širenje. Mnogi tipovi raka to čine tako što pojačavaju mehanizam kočenja imunostanica te ih tako drže pod kontrolom, prenosi Guardian.

To otkriće transformira liječenje raka i dovelo je do proizvodnje nove klase lijekova, koji rade tako da poništavaju kočioni mehanizam u stanicama raka te tako omogućavaju imunostanicama da ih napadaju i uništavaju. Ti lijekovi imaju ozbiljne nuspojave, ali su se pokazali učinkovitima, uključujući i u slučajevima raka u kasnoj fazi koji prije nisu imali mogućnost liječenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju