Amerikanci odobrili još jedno cjepivo, Modernin adut u borbi protiv bolesti COVID-19

Očekuje se da će se Modernino cjepivo koristiti na teže dostupnim mjestima, poput ruralnih bolnica. Najprije će biti cijepljene osobe najizloženije koronavirusu i korisnici domova za starije.

Hina | 19.12.2020. / 08:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Modernino cjepivo protiv koronavirusa u petak je postalo drugo po redu koje je dobilo odobrenje za hitnu uporabu od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

FDA je najavila odobrenje dan nakon što je stručno povjerenstvo odobrilo njegovo korištenje.

Odluka FDA temelji se na rezultatima kasne faze studije na 30.000 dobrovoljaca koja je utvrdila da je cjepivo gotovo 95 posto učinkovito u prevenciji koronavirusa. Cjepivo je imalo relativno male nuspojave, uključujući bol oko mjesta uboda i oticanje.

Radi se o drugom po redu odobrenom cjepivu, nakon Pfizer/BioNTechova cjepiva prošlog petka.

S obzirom na to da su sada dostupna dva cjepiva za prevenciju COVID-19, FDA je poduzela još jedan presudan korak u borbi protiv ove globalne pandemije koja svakodnevno uzrokuje velik broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama, izjavio je povjerenik FDA Stephen M. Hahn.

Očekuje se da će se Modernino cjepivo koristiti na teže dostupnim mjestima, poput ruralnih bolnica. Najprije će biti cijepljene osobe najizloženije koronavirusu i korisnici domova za starije.

Baš kao i Pfizerovo, i Modernino cjepivo davat će se u dva navrata s razmakom od 28 dana. Jedna od glavnih razlika između njih je u tome što se Modernino cjepivo može skladištiti na -20 stupnjeva, dok se Pfizerovo treba skladištiti i držati na -75 Celzijevih stupnjeva, što njegov transport čini vrlo kompliciranim.

Moderna ima ugovore s američkom vladom prema kojima ove godine treba osigurati 20 milijuna doza i ukupno 200 milijuna doza do kraja lipnja 2021. godine. Biotehnološka tvrtka dogovarala je s američkom vladom pripremu za distribuciju 5,9 milijuna cjepiva već ovog vikenda.

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je pozdravio autorizaciju cjepiva. "Čestitam, Modernino cjepivo je sada dostupno", napisao je.

Pred nama su svjetliji dani, ustvrdio je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden, koji planira cijepljenje u ponedjeljak.

Više od 307.000 ljudi je umrlo od COVID-19 u Sjedinjenim Državama, prema podacima sveučilišta Johns Hopkins.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti