Američke agencije za kibernetičku sigurnost upozorile su da kineski hakeri pokušavaju ukrasti podatke povezane s ispitivanjem cjepiva protiv koronavirusa, navode američki mediji.

Američki FBI i informatički stručnjaci vjeruju da kineski hakeri pokušavaju ukrasti ispitivanja o razvoju cjepiva protiv koronavirusa, objavili su Wall Street Journal i New York Times.

Po pisanju tih listova, FBI i Ministarstvo domovinske sigurnosti namjeravaju objaviti upozorenje o pokušajima kineskog hakiranja u trenutku dok se vlade u svijetu i privatne tvrtke utrkuju u razvoju cjepiva protiv COVID-19. Hakeri također pokušavaju doći do informacija i intelektualnog vlasništva u vezi s liječenjem i testiranjem za COVID-19.

Prema medijskim izvješćima, američki dužnosnici tvrde da su hakeri povezani s kineskom vladom. Službeno priopćenje s tim u vezi moglo bi uslijediti u idućih nekoliko dana.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijiang odbacio je takve optužbe navodeći kako se Kina čvrsto protivi svim hakerskim napadima.

Mi smo vodeći u svijetu u pogledu razvoja cjepiva i liječenja COVID-19. Nemoralno je napadati Kinu glasinama i klevetama bez ikakva dokaza, kazao je Zhao.

Upitan o tim medijskim izvješćima, američki predsjednik Donald Trump nije ih potvrdio, ali je rekao: Što još ima novoga s Kinom? Što je tu novoga? Recite mi. Nisam sretan s Kinom. Vrlo pozorno to pratimo.

Američko upozorenje koje uslijedi bit će još jedno u nizu upozorenja i izvješća u kojima se optužuju hakerima koje podupiru vlade u Iranu, Sjevernoj Koreji, Rusiji i Kini za aktivnosti povezane s pandemijom koronavirusa u svijetu, od objavljivanja lažnih vijesti do napadanja pojedinih znanstvenika.

Prema New York Timesu, to bi mogao biti uvod u protunapad američkih agencija koje su uključene u kibernetički rat.

Prošlog su tjedna u zajedničkoj izjavi Sjedinjene Države i Britanija upozorile na porast kibernetičkih napada na zdravstvene stručnjake, tijela i organizacije koji se bave ispitivanjima o koronavirusu navodeći da su u to uključeni organizirani kriminalci "često povezani sa strukturama druge države".

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju