Amerikanci u strahu od novih cyber prijetnji

U budućnosti možemo očekivati 'novu fazu malicioznih digitalnih napada' koja će uključivati manipulaciju ili brisanje digitalnih datoteka

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2015. / 11:39

Cyber-sigurnost

Dio sigurnosnih stručnjaka uvjeren je kako se najveće i najvažnije bitke u budućnosti neće voditi na bojištima s tenkovima, brodovima i avionima, već će se voditi s mjesta koje je tisućama kilometara udaljeno od bojišta, a najopasnije oružje bit će računalo. Poznato je kako su prije nekoliko godina Amerikanci razvili virus koji su uspjeli ubaciti u iranska nuklearna postrojenja, a danas se hakerski napadi (barem koliko je poznato) većinom svode na prisluškivanja i krađu važnih i tajnih informacija. Amerikanci već dugo vremena spominju opasnost od 'cyber armagedona', odnosno cyber napada koji bi mogli biti puno razorniji nego što su bili napadi na tornjeve WTC-a prije 14 godina, a to su napadi na važnu infrastrukturu poput elektrana, brana i slično. No, osim takvih napada, glavni obavještajci SAD-a upozorili su Kongres na nove velike opasnosti koje im prijete i koje bi u budućnosti mogle eskalirati, a to je 'manipulacija digitalnim podacima'.

Ovakvim cyber napadima hakeri bi mogli izbrisati i promijeniti, odnosno lažirati važne digitalne datoteke, a šef Cyber Commanda Michael Rogers upozorio je kako su američka vlada, ali i velike kompanije ušli u razdoblje 'konstantnih prijetnji od cyber napada iz različitih izvora'. Rogers podsjeća na nedavni napad u kojem su se hakeri domogli osobnih informacija zaposlenika u američkim državnim službama te kaže kako u budućnosti možemo očekivati 'novu fazu malicioznih digitalnih napada' koja će uključivati manipulaciju ili brisanje datoteka, što bi moglo izazvati brojne probleme. Dodao je kako bi NSA i Cyber Command u budućnosti trebali imati 'slobodnije ruke' prilikom ofenzivnih cyber napada jer trenutna defenzivna strategija neće promijeniti dinamiku u kojoj se nalaze. 

Izvor: The Guardian

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti