Amerikanci uspješno pokazali da se može izvesti vojna misija s umjetnom inteligencijom na zapovjednom mjestu

Amerikanci su postigli veliku prekretnicu u vojnim misijama vođenim umjetnom inteligencijom, na taj način unoseći revoluciju u buduće borbene sposobnosti.

Branimir Vorša | 25.09.2023. / 10:20

Eskadrila F-35 borbenih zrkoplova
Eskadrila F-35 borbenih zrakoplova (Foto: Afp)

Američka tvrtka Lockheed Martin, u suradnji s Laboratorijem za performanse operatera (OPL) Sveučilišta u Iowi, provela je uspješnu demonstraciju umjetne inteligencije, koristeći dva zrakoplova L-29, koji su djelovali kao zamjena za sustave bez posade. Misija je uključivala potporu za ometanje u simuliranom scenariju napada zrak-zemlja, prikazujući potencijal autonomnih zračnih sustava bez posade za djelovanje uz taktičke platforme s posadom u nadolazećim američkim borbenim operacijama, tvoreći snažnu ujedinjenu silu protiv zamršenih prijetnji.

"Sjajan primjer"

Patolog proučava uzorak tkiva kroz ARM mikroskop Patolozi bi uskoro mogli dobiti izuzetno moćan alat za dijagnostiku raka koji razvijaju Google i američka vojska

Pothvat, nazvan Enhanced Collaborative High-Frequency Orientation System (ECHOS), dobio je pokroviteljstvo Lockheed Martinove organizacije 21st Century Security Demonstrations & Prototypes (D&P). Joe Villani, potpredsjednik Lockheed Martin D&P, pohvalio je ECHOS.

ECHOS je sjajan primjer korištenja umjetne inteligencije i bespilotnih letjelica za daljnje omogućavanje vizije Joint All Domain Operations (JADO) misija američkog ministarstva obrane, pružajući nove mogućnosti za identificiranje ciljeva i djelovanje, rekao je.

Piloti OPL-a upravljali su s L-29 dok su primali upute od AI agenata, koji su davali upute o smjeru leta, visini i brzini. To je pokazalo kako umjetna inteligencija može pružiti ključne podatke za brzo donošenje odluka, povećavajući učinkovitost misije smanjenjem opterećenja pilota. Piloti su zadržali ovlast zanemarivanja znakova umjetne inteligencije, ako bi se ikada osjećali nesigurnima ili ako bi agent prekoračio prihvatljive operativne parametre.

"Događaj je prošao glatko"

Tom "Mach" Schnell, osnivač i direktor OPL-a, pohvalio je novostečeno iskustvo, naglašavajući besprijekornu suradnju između industrije i akademske zajednice.

Ovo je bilo sjajno iskustvo i događaj je prošao glatko. Bio je to izniman primjer zajedničkog rada industrije i akademske zajednice na vrhunskom projektu. Uzbuđeni smo što možemo ovo podići na višu razinu, rekao je Schnell.

AI agenti su prošli obuku korištenjem naprednih tehnika dubokog učenja, s fokusom na promicanje taktika suradnje. Naglasak je bio na izvršenju misije, a ovakav pristup osigurao je izvršenje najučinkovitije taktike za pojedinu misiju.

Veliki planovi za budućnost

ChatGPT Popularnost ChatGPT-a ponovno raste, a stručnjaci vjeruju da znaju što je glavni uzrok

Demonstracija je bila usredotočena na prijenos obuke umjetne inteligencije iz simulacije u stvarnost, uključujući postavljanje agenta umjetne inteligencije u stvarni zrakoplov kako bi se procijenila njegova izvedba. Testovi su potvrdili da se na agente umjetne inteligencije može pouzdati da će isporučiti visoko učinkovita i pouzdana ponašanja. Tijekom prvog dana testiranja, agenti su održavali izvanredno precizno poravnanje između lovca i cilja, sprječavajući radar da uspostavi trag na lovcu. Tim je ispunio sve ciljeve testa prije roka u samo tri dana.

Do kraja 2023., Lockheed Martin Skunk Works i OPL tim planiraju provesti testiranje umjetne inteligencije u sveobuhvatnoj misiji suzbijanja i uništavanja neprijateljske protuzračne obrane (SEAD/DEAD). Uvidi dobiveni pothvatom usmjerit će kasniji razvoj umjetne inteligencije i autonomije, u potpori nadolazećim inicijativama kao što je Collaborative Combat Aircraft (CCA) američkih zračnih snaga, uz kontinuirani napredak sposobnosti timskog djelovanja s posadom i bez posade.

Izvor: Aerospace Manufacturing And Design

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti