Amerikanci zabrinuti: Rusi i Kinezi razvijaju 'najopasnije oružje'!

Rusi i Kinezi daleko su dogurali s razvojem 'robota ubojica' koje bi u budućnosti mogli slati na ratišta, a Amerikanci žele držati korak s njima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.12.2015. / 09:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom ove godine puno se pisalo o tzv. 'robotima ubojicama', odnosno robotima koji bi sudjelovali u ratovima i sami donosili odluke o metama koje će napasti, a brojni znanstvenici i stručnjaci za robotiku više su puta upozoravali kako se ovakvo oružje ne smije razvijati i upotrebljavati. Iako se danas u ratovima koristi napredna tehnologija i bespilotne letjelice, s njima sa zemlje ipak upravljaju ljudi koji donose odluke o metama koje treba napasti, dok bi roboti s naprednom umjetnom inteligencijom koji bi sami donosili odluke mogli napasti ne samo neprijateljske ciljeve, već i vlastite vojnike i civile, uništiti bolnice i slično.

Usprkos brojnim upozorenjima, poznato je kako najveće vojne sile na svijetu već neko vrijeme razvijaju ovakve robote koje bi u budućnosti, umjesto ljudi, mogli slati na ratišta. Prema riječima Roberta Worka iz Pentagona, među tim zemljama koje su daleko dogurale s razvojem ovakvog autonomnog oružja nalaze se Kina i Rusija koje na ovaj način 'vrše pritisak na SAD' kako bi držali korak s njima. 'Kina i Rusija ulažu velika sredstva u robotiziranu vojsku', prenijeli su na Business Insideru njegovu nedavnu izjavu u kojoj je podsjetio na neke ranije najave iz Rusije prema kojima se ova zemlja priprema za 'rat na robotiziranom bojištu' te izjavu generala Valerya Vasilevicha koji je rekao kako bi već u bliskoj budućnosti robotske jedinice same mogle izvoditi vojne operacije. Robert Work smatra kako Amerikanci ne smiju dopustiti da ih Kinezi i Rusi preteknu na ovom tržištu jer bi to predstavljalo veliku prijetnju za njegovu zemlju, zbog čega je Amerikancima važna dominacija na polju umjetne inteligencije i tzv. 'mashine learninga', odnosno računala koja bi sama mogla učiti i primjenjivati nove stvari.

Čini se kako je njegova najava u suprotnosti s dokumentom kojeg je ove godine potpisalo više od tisuću znanstvenika i stručnjaka za umjetnu inteligenciju poput Elona Muska i Stephena Hawkinga u kojem su zatražili zabranu razvoja i korištenja ovog možda i najopasnijeg oružja koje bi, u najcrnjem scenariju, moglo biti prvi korak prema uništenju čovječanstva. Zbog toga je Musk nedavno najavio osnivanje neprofitne organizacije za razvoj umjetne inteligencije OpenAI čiji je cilj omogućiti siguran razvoj digitalne inteligencije koja će pomoći cijelom čovječanstvu.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti