Amnesty International upozorava: Ova bi mjesta mogla postati hotspotovi zaraze koronavirusom

U uvjetima u kojima se radnici u Amazonovim skladištima bore s ispunjavanjem zadanih agresivnih ciljeva, nema mjesta održavanju distance, zbog čega je njihovo zdravlje ugroženo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.11.2020. / 14:41

Amazon (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Pandemija je zatvorila restorane i kafiće, ispraznila je kina i kazališta, uništila je turizam i prihode glazbenika, no jednu stvar ipak nije uništila - Crni petak, odnosno crni tjedan jer su brojni trgovci popuste produžili na cijeli tjedan. Potražnja za sniženim proizvodima je velika, čemu svjedoče i padovi webshopova nekih domaćih online trgovina, a na globalnoj razini nije teško pogoditi tko će najviše profitirati - Amazon.

Slika nije dostupna Njemački znanstvenici savjetuju: Želite se zaštititi od koronavirusa? Jednostavno otvorite prozore i prozračite prostorije

Kao i svake godine, milijuni ljudi putem Amazona naručivat će proizvode koji su na (velikim) popustima, što znači da će u skladištima kompanije u kojima se proizvodi pakiraju i šalje dalje biti velika gužva. Prošlih godina nije bilo nikakvih problema s takvim gužvama i velikim brojem zaposlenika na jednom mjestu, no ova je godina posebna i obilježili su je pojmovi poput socijalne distance, dezinfekcije, pranja ruku, zaštitnih maski itd.

Još na početku pandemije mogli smo čitati o problemima u Amazonovim skladištima i zarazama zaposlenika, a novi izvještaj Amnesty Internationala upozorava na brojne probleme u toj kompaniji. Spominje se nadzor zaposlenika, praćenje zatvorenih grupa i profila na društvenim mrežama članova sindikata, a dio zaposlenih u Bezosovoj kompaniji opisao je kako su pod velikim pritiskom nadređenih. Također, naglašava se kako kompanija ne poduzima dovoljno zdravstvenih i sigurnosnih mjera kako bi zaštitili zaposlenike u skladištima, uz naglasak na veliki broj ozljeda na radu.

Slika nije dostupna Zabrinutost u EU-u: Špijunira li najbogatiji čovjek na svijetu europske političare i sindikaliste?

Među inim, u izvještaju Amnesty Internationala navodi se kako bi zbog groznice Crnog petka Amazonova skladišta mogla pretvoriti u hotspotove zaraze koronavirusom. Usprkos svemu što znamo o koroni i mjerama koje trebamo koristiti, a prvenstveno se to odnosi na održavanje razmaka između ljudi, iz AI kažu kako su radnici pod pritiskom te ih se zastrašuje kako bi išli raditi u nesigurne uvjete. Agresivni ciljevi proizvodnje znače da se pravila socijalne distance ne mogu učinkovito provoditi, zbog čega se ugrožavaju životi osoba koje rade u Amazonovim skladištima, komentirala je Kate Allen, britanska direktorica Amnesty Internationala.

Izvor: The Independent
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti