Amy Hood – najmoćnija žena Microsofta!

Amy Hood prošle je godine preuzela mjesto financijske direktorice Microsofta, a Forbes je proglasio 48. najmoćnijom ženom svijeta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.09.2014. / 11:10

Amy Hood – najmoćnija žena Microsofta!

Premijer Zoran Milanović trenutno je u SAD-u gdje će sljedećih dana održati razgovore s čelnicima nekih najvećih IT kompanija koje želi pobliže upoznati s Hrvatskom i hrvatskim vodstvom. Njegova je želja 'dovesti najbogatije i najpametnije u Hrvatsku', a za naše prednosti u odnosu na konkurenciju rekao je da su to blizina srca Europe, dosta obrazovano stanovništvo, sjajna infrastruktura i 'vlada koja zna što hoće'. Milanović namjerava posjetiti čelnike Oraclea, IBM-a, Cisca, HP-a i Microsofta te je upravo div iz Redmonda njegova prva stanica na ovoj turneji, a hrvatski premijer danas će se sastati s  izvršnom potpredsjednicom i financijskom direktoricom kompanije Amy Hood.

Hood je Microsoftova veteranka koja je u kompaniji još od 2002. godine, a kada je u svibnju prošle godine zamijenila dotadašnjeg financijskog direktora Petera Kleina, postala je prva žena na ovoj poziciji u Microsoftu i, kako su je nazvali u Seattle Timesu, najmoćnija i najutjecajnija žena u ovoj kompaniji. Poziciju vodeće osobe za financije koja upravlja desecima milijardi dolara zaslužila je prijašnjim vođenjem financija u Microsoftovoj najuspješnijoj i najprofitabilnijoj poslovnoj diviziji. Tijekom dugogodišnjeg rada u Microsoftu, ona je bila odgovorna za brojne velike projekte u ovoj kompaniji – imala je važnu ulogu u tranziciji na pretplatničke servise Officea 365 te je bila duboko uključena u preuzimanja Skypea (najveća Microsoftova akvizicija u povijesti teška čak 8,5 milijardi dolara) i Yammera.

Prilikom izbora na ovo mjesto, tadašnji izvršni direktor Microsofta rekao je kako Amy ima 'sve talente i veliko iskustvo' za vođenje financija kompanije, a posebno je naglasio njene uspjehe u vođenju projekata koji su obuhvaćali suradnju različitih divizija u kompaniji. Suradnici je opisuju kao direktnu, pristupačnu i iskrenu osobu koja je spremna proturječiti i svojim nadređenima ako se ne slaže s njihovim idejama. Stephen Elop, bivši izvršni direktor Nokije i trenutni izvršni potpredsjednik divizije uređaja i servisa u Microsoftu, kaže kako ga je Amy uvijek impresionirala 'nevjerojatnim analitičkim razmišljanjem kombiniranim s poznavanjem poslovnih strategija, kao i sa spremnošću da preuzme kalkulirani rizik'.

Amy Hood ima diplomu iz ekonomije s Dukea i poslovnog upravljanja s Harvarda, a prije Microsofta radila je u Goldman Sachsu u sektoru investicijskog bankarstva. Ulogu financijske direktorice preuzela je u vrlo osjetljivom trenutku za Microsoft – u vrijeme kada je prodaja osobnih računala kontinuirano u padu jer se sve više korisnika okreće mobilnim uređajima i servisima. No, sudeći prema dosadašnjem iskustvu, ali i velikom znanju i sposobnostima koje ističu svi njeni suradnici, čini se da su u Microsoftu odabrali pravu osobu za vođenje financija. S tim se slažu i u Forbesu prema kojem se Amy Hood nalazi na 48. mjestu najmoćnijih žena na svijetu, ispred npr. Angeline Jolie i Arianne Huffington. 

Foto: Microsoft

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti