Analitičar objasnio čime je Apple šokirao s novim modelima iPhonea

Analitičari i poznavatelji situacije u Appleu većinom su imali točne informacije oko noviteta koji su jučer predstavljeni, no jedna ih je stvar iznenadila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.09.2022. / 13:00

Apple iPhone 14 i Apple iPhone 14 Plus (Foto: Apple)

Kao i svake godine, tako smo i ove mjesecima prije službenog predstavljanja čitali brojne glasine o novim modelima iPhonea. Mnoge od njih pokazale su se istinitima, u nekima su analitičari i industrijski insideri pogriješili, a s nekima je Apple čak uspio iznenaditi. Pri tome mislimo na opciju “dinamičkog otoka” o kojoj se nije ranije pisalo, no barem prema onom što smo imali prilike vidjeti sinoć, čini se iznimno atraktivna i korisna. Ne bi se iznenadili ako uskoro slične opcije vidimo i od konkurenta.

Apple iPhone 14 Pro i Apple iPhone 14 Max Satelitska komunikacija, Dynamic Island, prepoznavanje sudara: Novi modeli iPhonea donose pregršt noviteta

Prije predstavljanja puno nagađanja bilo je i oko cijena novih modela. Neke su glasine govorile kako će cijena osnovnog modela ostati ista te da će iznositi 799 dolara. Što se drugog modela tiče, glasine su govorile kako iPhone mini odlazi u povijest te da će ga zamijeniti model s većom dijagonalom ekrana koji će, logično, biti skuplji od 6,1-inčnog modela i da će stajati 899 dolara.

Sve su se te informacije pokazale istinitima.

Što se tiče modela iz serije Pro, mrežom su kružile različite glasine, no stekao se dojam kako je gotovo sigurno da će cijena tih modela poskupjeti. S obzirom na to da je inflacija diljem svijeta poprimila rekordne razmjere i cijene proizvoda rastu u nebo, nitko se ne bi začudio da je Apple povećao cijene svojih telefona.

No na iznenađenje mnogih, to se nije dogodilo. iPhone 14 Pro prodavat će se po istoj cijeni od 999 dolara kao i njegov prethodnik, dok će model Pro Max stajati 1099 dolara, kao i iPhone 13 Pro Max.

Analitičar Wedbush Securitiesa Dan Ives komentirao je za New York Post kako je odluka Applea da zadrži iste cijene u trenutku kada njihovi troškovi proizvodnje rastu “impresivna” te da je izazvala pozitivan šok među investitorima s Wall Streeta.

Slika nije dostupna Appleov plan za dodatno povećanje prihoda: Korisnicima iPhonea prikazivat će se još više oglasa

Treba naglasiti kako je, s obzirom na to da više nema modela mini, početna cijena novih telefona ipak viša, no korisnicima koji žale za manjim i jeftinijim iPhoneom utjeha može biti činjenica da Apple priprema novu generaciju iPhonea SE s kojom bi napokon zastarjeli dizajn kakav je imao iPhone 8 trebao postati prošlost.

Izvor: NY Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti