Android malware rudari kriptovalute i fizički oštećuje uređaje!

Ludilo oko bitcoina i ostalih kriptovaluta očigledno svakoga dana dosegne novu razinu

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 20.12.2017. / 09:17

Malware (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Blagdanska histerija ove godine gotovo pada u drugi plan, jer dominantno je ludilo, globalno i opće, vezano uz - kriptovalute. Bitcoin, litecoin, bitcoin cash, ethereum i sva ostala sila kriptovaluta, rasprave o tome može li se i koliko zaraditi ako se uloži baš sada, rasprave o tome je li riječ o sigurnu ulaganju i investiciji (kao da tako nešto uopće postoji) ili će se balon raspuknuti i uništiti sve one koji su uložili ušteđevinu ili, još gore, dizali kredite da bi kupili ponešto od tih kriptovaluta…

Opći cirkus u kojem se sve teže snalazimo, uz činjenicu da svi razglabaju o tome otkriveno je i da mnoge internetske stranice u svojim kodovima imaju posebne skripte koje su služile rudarenju bitcoina, i to tako da su koristile procesorsku snagu svojih posjetitelja kako bi “lakše krenuli u rudnik”. Mislili smo da smo čuli i vidjeli sve, no posljednja vijest koju nam donosi Kaspersky Lab nadilazi sve što smo mogli zamisliti kada je u pitanju iskorištavanje tuđeg hardvera za rudarenje kriptovaluta.

Trojan.AndroidOS.Loapi ime je napasti koja se skriva u brojnim aplikacijama, riječ je o malwareu koji na Androidovim uređajima može odraditi poprilično impresivnu listu malicioznih aktivnosti; slati neželjene SMS-ove, prikazivati agresivne oglase, pretplaćivati se na servise koje korisnik nikada nije ni posjetio… Sve ovo izgleda i djeluje poprilično zastrašujuće, a ako znamo da to nije ni izbliza najgore što ovaj malware može napraviti, onda je jasno da se radi o iznimno opasnom komadu softvera.

Baterija (Foto: Kaspersky Lab) (Foto: Kaspersky Lab)

Naime, stručnjaci sigurnosne kompanije Kaspersky Lab shvatili su da Trojan.AndroidOS.Loapi između ostaloga koristi snagu pametnog telefona da bi rudario Monero, jednu od kriptovaluta. Testirali su ovu “napast” dva dana i nemalo se šokirali kad su shvatili da je zbog preopterećenja baterija testiranog uređaja (nije navedeno o kojem se radi) deformirana do te mjere da je čak izobličila i kućište uređaja!? Dakle, ovdje se radi o malwareu koji i fizički može oštetiti vaš uređaj, što je do sada nezabilježen slučaj.

Listu aplikacija koja vam može “ugurati” Trojan.AndroidOS.Loapi na uređaj možete pregledati ovdje, a preporuka je, kao i uvijek, nikada ne instalirati aplikacije s nepoznatih izvora, nego samo i isključivo s repozitorija Google Play.

Nikada nismo vidjeli ovako nešto, samo još fali mogućnost špijuniranja u ovom malwareu, a nije isključeno, s obzirom na njegovu modularnu strukturu da će se i to pojaviti u nekoj idućoj verziji, poručili su iz Kaspersky Laba.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti