Androidi nisu ekonomski isplativi: Kompanije odustaju od proizvodnje tableta

Iz Della su objavili kako odustaju od daljnjeg razvoja tableta koji rade na Androidu te će se orijentirati na 2-u-1 hibride koji rade na Windowsima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.07.2016. / 08:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Puno toga promijenilo se na mobilnom tržištu od kada je Steve Jobs predstavio iPad, uređaj za koji je rekao da znači ulazak u 'post PC eru'. Iako je Appleov vizionar djelomično bio u pravu oko situacije na tržištu računala koje iz kvartala u kvartal bilježi sve lošije rezultate, u posljednje vrijeme zabilježen je i pad na tržištu tableta te čak niti Apple usprkos nekim novitetima koje je predstavio (poput iPad Pro modela) nije uspio zaustaviti smanjenje prodaje iPadova. O problemima na ovom tržištu već smo više puta pisali i oni se prvenstveno odnose na nedostatak inovacije i činjenicu da ljudi ne kupuju nove modele svakih 2-3 godine kao pametne telefone jer su i stariji modeli sasvim dovoljni za surfanje internetom, Facebook, gledanje spotova na YouTubeu i slično.

Zbog toga, kao i zbog činjenice kako su marže od prodaje tableta male, iz Della su objavili kako u potpunosti odustaju od proizvodnje tableta koje pokreće Android, a postojeći korisnici njihovih uređaja više neće moći nadgraditi operativni sustav na novu verziju. Tržište tableta je prezasićeno, a potražnja za ovim uređajima smanjena je na razinu da više nije ekonomski isplativo proizvoditi ove uređaje, komentirali su na ZDnetu ovaj Dellov potez. Umjesto tableta, Dell će se orijentirati na razvoj i prodaju hibridnih uređaja koji rade na Windowsima – riječ je o sve popularnijim modelima koji se mogu koristiti kao obični tableti, no povezivanjem s tipkovnicom postaju prijenosnici. Ovakvi hibridi zamjena su i za tablete i za laptope tako da sve više ljudi, umjesto kupovine posebnog tableta i posebnog računala, sada kupuje samo hibridne uređaje, što je, naravno, jeftinije.

Dok je Dell u potpunosti odustao od ovog tržišta, HP je smanjio broj dostupnih modela svojih tableta koji rade na Androidu, a na sličan potez su se odlučili i u Lenovu kojem su u posljednje vrijeme također sve zanimljiviji hibridni modeli bazirani na posljednjoj generaciji Windowsa. Što se stanja na tržištu tableta tiče, njega i dalje predvodi Apple, zatim slijede Samsung, Amazon, Lenovo i Huawei.  

Izvor: ZDnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti