Antonia Dodeva, IBM: Recite glasno što želite, nemojte se bojati pogriješiti i budite uzor drugima

Voljela bih da s ove konferencije odete s tri stvari na umu - recite što želite, nemojte se bojati pogrešaka i budite uzor koji bi drugi željeli slijediti, poručila je Dodeva.

Martina Čizmić | 23.03.2019. / 11:11

Antonia Dodeva, IBM (Foto: Samir Ceric Kovacevic)

Lean In Zagreb u suradnji s Professional Women's Network organizirao je zanimljivu konferenciju Lean In Zagreb - Power to Transform.

Pred punom dvoranom Kaptol Boutique Cinema, svoje su priče o usponima i padovima, ali i osobnim uspjesima i transformacijama, ispričale veoma zanimljive žene. Upravo je to bio glavni cilj konferencije - potaknuti žene, bez obzira na godine, da budu hrabre i krenu u promjene. Prvo od sebe, a onda i da kroz tu promjenu mijenjaju svijet.

Jedna od glavnih govornica bila je Antonia Dodeva, regionalna voditeljica ureda IBM-a u Bugarskoj, koja je kroz vlastiti primjer pokušala ohrabriti okupljene i dati im poticaj da se same izbore za ono što žele.

Otkako se prije 12 godina pridružila IBM-u, Dodeva je od stručnjaka za CRM (Customer Relationship Management), kroz svoj rad, ali i odlučnost, postala voditeljica ureda u Bugarskoj.

Kako joj je to uspjelo? Kroz tri veoma jednostavna koraka koja svatko može pratiti i primijeniti u svom životu.

Antonia Dodeva, IBM (Foto: Samir Ceric Kovacevic)

"Recite što želite"

Okupljenima je ispričala kratku priču o tome kako je došla do spoznaje da je spremna za nešto više u životu, odnosno da je spremna za novu stepenicu u poslu.

Moj je prvi zadatak u IBM-u bio pomoći u izgradnji tima za podršku kupcima u Sofiji, u Bugarskoj. Moje su glavne odgovornosti bile raditi s različitim timovima, različitog podrijetla, morali smo identificirati što kupcima treba, a istovremeno dobiti i prenijeti znanje. Bio je to kompleksan projekt koji je zahtijevao mnogo predanosti i preciznosti, započela je Dodeva.

Na kraju sam se morala prilagođavati u hodu, ali uspjela sam ispuniti poslovna očekivanja i završiti projekt uspješno. Naučila sam mnogo o svojim mogućnostima i sposobnostima. Tri mjeseca nakon završetka projekta, zaključila sam da mogu više i da imam prirodnu strast za vođenjem ljudi, otkrila je Dodeva.

Naglasila je kako je u tom trenutku otišla do svog managera i jasno mu rekla kako je spremna postati voditeljica tima.

Uključila sam se u IBM-ov program za voditelje i nakon uspješnog završetka programa, promovirana sam na novo radno mjesto. Tako sam započela svoj voditeljski put, istaknula je Dodeva te dodala: Ali ništa se od ovoga ne bi dogodilo da nisam jasno rekla što želim o svoje karijere i koji su mi ciljevi.

Lean In Zagreb - Power to Transform (Foto: Samir Ceric Kovacevic)

"Nemojte se bojati pogrešaka"

Druga stvar koju bih željela s vama podijeliti je da se ne bojite promašaja ili padova. Nikad nećete biti 100 posto spremne za sljedeći projekt ili posao, naglasila je Dodeva.

Ispričala je kako je nakon posla u podršci kupcima bila prebačena na poziciju koja je u potpunosti tehnička, za što ona nije bila spremna. Nije imala potrebno znanje ni iskustvo.

Nisam znala što me čeka i bojala sam se suočiti s potencijalnim podbačajem. Istovremeno sam shvatila da bez nadogradnje mojih vještina i znanja, neću moći odgovoriti na potrebe posla ni dalje napredovati. U tom trenutku sam inspiraciju dobila od svoje majke koja je uvijek bila moj uzor jer je bila uspješna inženjerka u pretežno muškom području. Istovremeno, moje je samopouzdanje raslo zbog činjenice da radim za kompaniju koja podupire i ohrabruje žene koje se žele okušati u vodećim pozicijama u tehnološkom sektoru kroz različite programe koji nam mogu pomoći, istaknula je Dodeva.

I kao što su žene prije mene na ovoj konferenciji istaknule - promjena je neizbježna, ali transformacija je svjesna odluka. Ja sam donijela svjesnu odluku da ostvarim karijeru u ovoj industriji i ne žalim ni malo zbog toga, naglasila je Dodeva.

Antonia Dodeva, IBM (Foto: Samir Ceric Kovacevic)

"Budi uzor"

Nastavila je kako je još jedan važan aspekt osobne transformacije, svjesna odluka da utječe na živote i karijere drugih ljudi oko sebe.

Osjećala sam se nadahnuto jer sam imala priliku raditi s drugim ljudima, razvijati njihove vještine i pomagati im u pronalaženju pravog smjera njihove karijere, istaknula je Dodeva te dodala kako se sada, kao stariji voditelj, osjeća dovoljno sigurno u svoje vještine i znanja, ali i osnaženo toliko da može vratiti nešto od tog znanja i podijeliti ga s drugima.

Aktivno sudjeluje u različitim programima namijenjenim ženama i njihovom razvoju kao mentor, ali i voditelj, ne bi li nadahnula i druge žene na promjene.

Pokušavam voditi svojim primjerom i biti pozitivan primjer drugima, naglasila je Dodeva.

Jedan od njenih osobnih ciljeva je povećati broj žena u STEM području. Tako je istaknula da je u Europi udio žena u STEM području tek oko 29 posto (a u jugoistočnoj Europi taj je broj i manji). Za usporedbu, u Latinskoj Americi, čak je 45 posto žena u STEM području.

Postoji prostor za rast. IBM kroz svoje programe pomaže ženama da ostvare svoje karijere u STEM-u, surađuje sa školama kako bi djevojčice i mlade žene odabrale karijeru u STEM-u. I ona osobno sudjeluje u programima kako bi potaknula što više žena da svoju karijeru ostvare u STEM-u te se nada kako će kroz svoj rad pozitivno utjecati na položaj žena u ovom području.

Voljela bih da s ove konferencije odete s tri stvari na umu - recite što želite, nemojte se bojati pogrešaka i budite uzor koji bi drugi željeli slijediti, rekla je na kraju Dodeva.

Lean In Zagreb konferenciju “Power to transform”, organiziranu u suradnji s Professional Women's Network Hrvatska, prepoznali su i podržali LELO, Erste Banka, Visoko učilište Algebra, Somersby, IBM, DEKRA usluge d.o.o., PwC Hrvatska, Varteks, Studena i Pepsi, Dermalogica, Ivona Oštrić (ostrich.official), RedBull, DermaCare, Jane Iredale i Pixy With Love.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti