Aplikacija za anonimno slanje poruka polako osvaja cijeli svijet

Među najskidanijim aplikacijama na pametnim telefonima prošli se tjedan našla i platforma za razmjenu anonimnih poruka Sarahah, razvijena u Saudijskoj Arabiji.

Monika Nožić Monika Nožinić | 08.08.2017. / 07:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Saudijski developer Zain al-Abidin Tawfiq (29) napravio je aplikaciju pod nazivom Sarahah koja omogućuje anonimno slanje poruka i komuniciranje s ljudima diljem svijeta. Sve je počelo kao mrežna stranica na kojoj su zaposlenici anonimno mogli ocjenjivati poslodavace, no ubrzo se pretvorila u anonimnu platformu za razmjenu poruka. Aplikacija je postala vrlo popularna na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, poprilično je nova na području Europe i Amerike i do sada ima 300 milijuna korisnika.

Sarahah je trenutno u samom vrhu aplikacija Apple Storea u više od 30 zemalja svijeta, a zanimljivo je to što ju održavaju samo tri osobe. Sarahah na arapskom znači "iskrenost", a aplikacija je djelo programera iz Saudijske Arabije Zaina al-Abidina Tawfiqa.

Bio sam optimističan, ali moj prvobitni cilj bio je dostići broj od 1000 korisnika, a sada imamo više od 300 milijuna. Zloupotreba je izazov za društvene mreže. Poduzeli smo puno mjera o kojima ne želim otkrivati detalje jer ne želimo zlostavljačima i sličnima olakšati posao, rekao je Tawfiq. Saudijski programer aplikaciju je zamislio kao način na koji će ljudi moći poslati iskrene poruke drugima ili čak dobiti realan feedback o svojoj kompaniji.

Ipak, postoji i tamna strana aplikacije. Mnogi su se korisnici žalili da su putem ove aplikacije dobili uvredljive poruke, s rasističkim i mizoginim komentarima, no dobra stvar je što korisnici u bilo kojem trenutku mogu blokirati sve one koji ih na bilo koji način uznemiruju. Stručnjaci su savjetovali roditelje da otvoreno komuniciraju sa svojom djecom i rizicima korištenja ovakve aplikacije te da ograniče vrijeme koje provode na internetu.

Osim osnovne verzije za pametne telefone, aplikaciji Sarahah može se pristupiti i preko službene web-stranice Sarahah.com, a osim na Apple Storeu aplikacija je besplatno dostupna i na Google Playu.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti