Države diljem svijeta pripremaju vlastite aplikacije za praćenje kontakata među građanima i rano uzbunjivanje na potencijalnu izloženost koronavirusu. No nisu samo građani ti koji budno prate što se događa s aplikacijama i kako će se podaci koje prikupljaju koristiti. Svoju priliku uočili su i hakeri.

Iako je u Velikoj Britaniji aplikacija za praćenje kontakata još u fazi testiranja, već su se pojavili prevarantski SMS-ovi koji naizgled podsjećaju na one koje bi građani mogli dobiti ako dođu u kontakt s nekime tko je zaražen koronavirusom. Uz obavijest o tome da su u nekom trenutku bili u kontaktu sa zaraženim poruka sadrži i link na kojem bi primatelj trebao dobiti više informacija.

Međutim, otvaranjem linka primatelj se preusmjerava na lažnu internetsku stranicu na kojoj se od njega traži mnogo osobnih podataka, koje hakeri iskorištavaju za pristup bankovnom računu ili krađu identiteta.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozoravaju kako bi se broj prijevara mogao samo povećati kad aplikacija postane službena. Tim više jer poruka izgleda kao da dolazi od legitimnog pošiljatelja i cilja ljude koji su već i onako zabrinuti za svoje zdravlje te nisu dovoljno oprezni.

Iako u Hrvatskoj još uvijek nemamo aplikaciju za praćenje kontakata, premijer Plenković najavio je da se na njoj radi te bi i građani Hrvatske uskoro mogli dobivati slične obavijesti. A s njima se otvara i prostor za slične prijevare.

Kako je od početka pandemije broj prijevara povezanih s koronavirusom rastao iz tjedna u tjedan i pokazao koliko su kibernetički kriminalci prilagodljivi situaciji, građani bi trebali biti posebno oprezni kad klikaju na bilo kakve linkove povezane s koronavirusom, COVID-19 i aplikacijama za praćenje kontakata.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju