Apple blokirao Facebook na iOS-u

U Appleu tvrde kako je Facebook prekršio dogovor te mu je ukinut pristup Appleovom programu za tvrtke i to kako bi se zaštitili korisnici i njihovi podaci.

Martina Čizmić | 30.01.2019. / 18:50

Facebook (Foto: Twitter) (Foto: Platforma X)

Appleu nije dugo trebalo da blokira Facebook i sve njihove aplikacije zbog kršenja pravila Apple storea. Točnije, blokirana je Facebookova mogućnost distribuiranja internih iOS aplikacija.

Apple ima praksu postizanja posebnih dogovora s tvrtkama koje žele distribuirati svoje aplikacije na iOS-u. Izdavanjem posebne dozvole developerima se omogućuje instaliranje "root" odnosno temeljnih aplikacija na iPhone. Te aplikacije bi trebali koristiti zaposlenici tvrtke kao testni korisnici odnosno dok rade na razvoju aplikacije. No, Facebook je iskoristio tu mogućnost kako bi distribuirao svoju aplikaciju i običnim korisnicima (aplikaciju koja je pratila sve što rade).

Iako u Facebooku ovaj "problemičić" tretiraju kao kritični problem, aplikacije poput ranih verzija Facebooka, Instagrama, Messengera i drugih beta verzija aplikacija jednostavno ne funkcioniraju na uređajima Facebookovih zaposlenika.

Blokada je Appleov odgovor na skandal koji je izbio nakon što je otkriveno da je Facebook plaćao 20 dolara tinejdžerima kako bi mogao pratiti sve što rade.

U Appleu tvrde kako je Facebook prekršio dogovor te mu je ukinut pristup Appleovom programu za tvrtke i to kako bi se zaštitili korisnici i njihovi podaci.

Ukidanje pristupa ne zaustavlja samo distribuciju aplikacija na iOS sustavu, već i blokira rad same aplikacije. Kako su sve Facebookove aplikacije vezane uz isto odobrenje, tako su i sve blokirane u isto vrijeme.

Ovo nije prvi slučaj u kojem je Apple blokirao Facebookove aplikacije. Iz istog je razloga prošle godine izbacio Facebookovu aplikaciju Onavo iz App Storea.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti