Apple će ipak platiti Nokiji za patente

Pravna borba između Nokije i Applea traje od 2009. kada je Nokia podigla prvu tužbu protiv Applea

Zimo Zimo Iva Krc | 14.06.2011. / 11:21

Apple će ipak platiti Nokiji za patente

Pravna borba između Nokije i Applea traje od 2009. kada je Nokia podigla prvu tužbu protiv Applea, a sada je Apple i službeno priznao krivnju jer će joj platiti prava na njene patente koje koristi u gotovo svim svojim mobilnim telefonima, glazbenim playerima, tabletima i računalima.

Ovom nagodbom završit će svi njihovi međusobni sporovi te će obje kompanije povući sve međusobne optužbe podnesene američkoj Komisiji za trgovinu.

Apple će platiti dosadašnje naknade za korištenje te će ih nastaviti plaćati, priopćio je Stephen Elop, predsjednik i izvršni direktor Nokije. Nadodao je kako ovaj slučaj samo demonstrira Nokijinu snagu patenata za mobilnu komunikaciju te im omogućuje daljnji fokus na područje licenciranja.

Nokija je izvorno tužila Apple za više od deset patenata koje je Apple navodno kršio koristeći ih za svoje višezadaćne operativne sustave, sinkronizaciju podataka, rješenja za određivanje pozicije, upravljanje kvalitetom govora, te za GSM, 3G i Wi-Fi mreže.

Ubrzo zatim, Apple je također odgovorio tužbom protiv Nokije optužujući je za kršenje pak njegovih 13 patenata vezanih uz iPhone. Nakon toga Nokija je ponovo tužila Apple za sedam svojih patenata, pa opet Apple nju, preselivši tužbu u Britaniju. Štoviše, ove godine u travnju je američka Komisija za trgovinu ipak odbacila Nokijine optužbe protiv Applea.

Nije poznato o kojoj se novčanoj svoti radi, no novac koji će Apple platiti Nokiji sigurno će joj vrlo dobro doći u ovim kriznim vremenima kada joj sve veći udio na tražištu oduzimaju ostali proizvođači pametnih telefona.

Via Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti