Apple će sljedeći tjedan predstaviti pametni zvučnik

Appleovi zaposlenici već neko vrijeme testiraju Siri zvučnik, a njegovo službeno predstavljanje očekujemo sljedećeg tjedna na WWDC konferenciji

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.06.2017. / 11:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je Apple među prvim kompanijama predstavio glasovnog asistenta na mobilnim uređajima (Siri) i integrirao ga u operativni sustav za svoje iOS uređaje, čini se kako je konkurencija poput Amazona i Googlea danas ispred Applea, odnosno mogućnosti njihovog softvera veće su u odnosu na Siri. Osim glasovnih asistenata, ove kompanije razvile su i pripadajući hardver – Amazon ima pametni zvučnik Echo, a Google zvučnik Home putem kojih korisnici mogu komunicirati s glasovnim asistentima i putem njih dobiti informacije o vremenu, upravljati glazbom i televizijom, naručiti hranu iz restorana i slično.

Prema posljednjim informacijama, na ovo tržište uskoro bi ozbiljnije mogao zakoračiti i Apple te bi već sljedećeg tjedna na WWDC konferenciji trebali predstaviti Siri Speaker, pametni zvučnik s integriranim glasovnim pomoćnikom Siri. Appleov pametni zvučnik već se neko vrijeme nalazi u fazi završnog prototipa te ga zaposlenici ove kompanije testiraju već nekoliko mjeseci, a osim novog hardvera, od Cooka i ekipe možemo očekivati i neka softverska poboljšanja, odnosno nove opcije za Siri. Iako služeno predstavljanje zvučnika možemo očekivati sljedećeg tjedna, njegova prodaja počet će tek krajem godine, ali ipak na vrijeme a blagdanski šoping tako da se u Appleu nadaju kako će, uz nove modele iPhonea, Siri zvučnik biti visoko na listi želja ljubitelja ove kompanije.

Putem Siri zvučnika korisnici će upravljati kućanskim uređajima koji podržavaju Appleov HomeKit i slušati glazbu (zvučnik će biti integriran s uslugom Apple Music), a Appleova prednost u odnosu na konkurenciju trebao biti kvalitetniji zvuk (spominje se "virtualni surround").

Kako je WWDC konferencija namijenjena prvenstveno developerima, predstavljanje ovog uređaja na njoj ima smisla jer će programerima dati vremena za razvoj novih aplikacija i servisa za njihov zvučnik prije početka prodaje tako da bi ljubitelji "jabuke", kada kupe ovaj zvučnik, s njim (tj. sa svojim glasom) mogli upravljati različitim servisima. Npr. putem Siri na iPhoneu korisnici već mogu poslati poruku putem WhatsAppa ili naručiti Uber, a ovakve i slične opcije možemo očekivati i od njihovog zvučnika.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti