Apple, Facebook, Alphabet, Microsoft i Amazon pod povećalom američkog regulatora

Regulatore posebno zanima nije li neka od tehnoloških tvrtki akvizicijom druge tvrtke uklonila i konkurenciju, odnosno osigurala si povoljniji (ako ne i monopolistički) položaj na tržištu.

Martina Čizmić | 12.02.2020. / 12:15

Facebook, Apple, Google, Amazon (Foto: AFP)

Sve su glasniji prijedlozi da se veliki tehnološki divovi poput Facebooka ili Applea razbiju na manje tvrtke kako bi se smanjio njihov utjecaj na tržištu. Iako su dosad o tome govorili tek političari u različitim kampanjama, čini se kako su i regulatori krenuli u tom smjeru.

Tako je Federalna trgovinska komisija (FTC) objavila svoju namjeru da istraži svaku akviziciju koju su u posljednjih 10 godina ostvarile velike tehnološke kompanije. U prvom valu pod povećalom regulatora našli su se Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Facebook.

Njima je na adrese stigao zahtjev FTC-a za dodatnim informacijama o akvizicijama koje su ostvarili u proteklih 10 godina.

Iako su prema američkim zakonima tvrtke dužne pružiti informacije FTC-u i prije same akvizicije, informacije koje se sad traže ulaze još dublje u transakcije koje su obavljene. Tako će FTC podrobno pogledati i Facebookovu kupovinu Instagrama, ali i Appleovu kupovinu Beatsa.

Regulatore posebno zanima nije li neka od tehnoloških tvrtki akvizicijom druge tvrtke uklonila i konkurenciju, odnosno osigurala si povoljniji (ako ne i monopolistički) položaj na tržištu.

Digitalne kompanije čine velik dio našeg gospodarstva i našeg svakodnevnog života. Ova će inicijativa omogućiti Komisiji da pobliže pogleda akvizicije u ovom važnom sektoru i procijeni dobivaju li federalne agencije adekvatne informacije o transakcijama koje mogu utjecati na konkurentnost. Ovo će nam pomoći da zadržimo tehnološki sektor otvorenim i kompetitivnim, istaknuo je u izjavi predsjednik FTC-a, Joe Simons.

Istraga bi mogla na svjetlo dana izvući neke veoma zanimljive informacije o akvizicijama, poglavito Applea i Facebooka. Upravo je Apple poznat po tome da ne otkriva mnogo informacija o tvrtkama koje kupuje, a da na godišnjoj razini kupi nekoliko desetaka malih tvrtki, ali bez puno detalja o tome čime se te tvrtke bave, koliko koštaju ni što Apple točno planira napraviti s njima.

Također, ako FTC zaključi da si je neka od tvrtki nekom akvizicijom osigurala povoljniji položaj na tržištu, može narediti poništavanje te akvizicije. Kako bi to utjecalo na poslovanje glavne tvrtke i stanje na tržištu, nitko se ne usuđuje prognozirati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti