Apple i Microsoft dominirat će IT sektorom iduće godine

Jedna od najcjenjenijih analitičkih agencija, Moody’s, objavila je svoja predviđanja za 2018. kada je u pitanju IT sektor.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 15.12.2017. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je u pitanju godina s kojom se uskoro opraštamo, nakon 2016. i pada u IT sektoru na godišnjoj razini u iznosu od 2%, 2017. je donijela oporavak i rast od 3%. Iako je to, realno, daleko od onoga što većina IT kompanija ali i investitora u IT sektor priželjkuje, dobra je vijest što nije nastavljen pad, a trend rasta očekuje se i u narednoj 2018 godini. Tako se procjene kreću na razini 6-7% povećanja operativnog profita u IT sektoru iduće godine, a predvodnici vala novih profitabilnih valova bit će američki megadivovi koji su i do sada dominirali.

Apple i Microsoft, prema procjenama, donijet će više od polovine ukupnog prihoda u IT sektoru za 2018 godinu! Kada je riječ o Appleu, procjenjuje se kako će 2018. donijeti ogromnu potražnju za pametnim telefonima iPhone X, ali i uređajima koje će Apple tek predstaviti (iPhone SE 2), a kod Microsofta će generator novog vala biti Microsoft Windows 10 i također novi modeli računala koja će se producirati u Redmondu. Možda na prvi pogled ne izgleda nešto impresivno, ali ako tako procjenjuju najkvalitetniji analitičari, tko smo mi da ih propitkujemo…

Inače, očekuje se ekspanzija ulaganja u softverska rješenja i računarstvo u oblaku, jer će mnoge institucije i kompanije nastaviti trend optimizacije svojeg poslovanja i prebacivanja u cloud.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti