Apple kupuje zlato; moguć kaos u svjetskoj ekonomiji!

Američki informatički div Apple spreman je kupiti trećinu godišnje proizvodnje svjetskog zlata koje će koristiti za proizvodnju svojih luksuznih satova.

Monika Nožić Monika Nožinić | 01.03.2015. / 14:42

Apple kupuje zlato; moguć kaos u svjetskoj ekonomiji!

Prema pisanju Wall Street Journala, Apple je spreman kupiti trećinu godišnje proizvodnje svjetskog zlata koje će koristiti za proizvodnju svojih luksuznih satova.

Ovaj američki informatički div na tržište planira lansirati 5-6 milijuna luksuznih satova od 18-karatnog zlata, što bi moglo imati veliki utjecaj na tržište zlata, kao i na svjetsku ekonomiju.

Procjenjuje se da će ovoj kompaniji trebati oko 746 tona zlata godišnje, što je oko 30 % svjetske godišnje proizvodnje. U svaki od satova bit će ugrađeno dvije unce, odnosno 62,2 grama zlata.

Prema izračunima, Apple će za samo jedan model zlatnog sata potrošiti 30 milijardi dolara za godinu dana, što će imati veliki utjecaj na cijenu zlata i može izazvati ogroman kaos u svjetskoj ekonomiji.

Ova se procjena zasniva na predviđanjima koja nisu službeni podaci, no ako se prognoze Wallstreeta ispostave točnima, Apple će preuzeti skoro polovinu svjetskog tržišta luksuznih satova.

Kompanija će svoj prvi pametni sat predstaviti 08. ožujka u San Franciscu.

Foto: Pinterest

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti