Apple MacBook White, optički drive i fizičke kutije odlaze u povijest

Simpatično Appleovo prijenosno računalo bijele boje naziva MacBook White otišlo je u povijest nakon što je danas tech gigant predstavio novi MacBook Air.

Zimo Zimo Zimo | 20.07.2011. / 23:04

Apple MacBook White, optički drive i fizičke kutije odlaze u povijest

Simpatično Appleovo prijenosno računalo bijele boje naziva MacBook White otišlo je u povijest nakon što je danas tech gigant predstavio novi MacBook Air.

Danas je Apple objavio novi operativni sistem Lion OS X, novi MacBook Air koji se u SAD-u može kupiti po cijeni od 999 dolara, te Mac mini.

Ako posjetite Appleovu online trgovinu, vidjet ćete da na popisu nema više MacBook White računala, inače jednog od modela koji je stajao vrlo dobro što se tiče prodaje.

Izgleda kako Apple više neće proizvoditi MacBook White prijenosnike radi sve jeftinijih MacBookova Air, u koje čini se, polaže velike nade. Naime, novi MacBook Air može se nabaviti po cijeni od 999 dolara za model sa 64GB SSD diskom, aluminijskim kućištem, te Intelovim i5 1.6GHz procesorom, backlitom, te zaslona veličine 11.3 inča.

Sad se postavlja pitanje može li MacBook Air zamijeniti MacBook White? Očito je da može, misli tako Michael Gartenberg, analitičar iz tvrtke Gartner koji je za VentureBeat istaknuo je kako novi Air sa boljim specifikacijama i modernijeg dizajna ne iznenađuje Appleov potez da 'umirovi' MacBook White kao računalo koje se najčešće kupovalo među korisnicima koji su prelazili sa PC-a na Mac. 'Od kada je Air predstavljen po istoj cijeni, mnogo je više korisnika odlučilo kupiti Air umjesto White-a.', nadodao je Gartenberg.

Osim toga, Apple je napravio još jedan velik potez sa svojim Mac minijem. Naime, nova linija Mac minija više nema optički disk, jer kako kaže sam Apple 'Mac mini je dizajniran bez optičkog diska, jer u današnje vrijeme isti više nije potreban.'

No za one koji još uvijek ne mogu raditi bez CD-a, a imaju iMac, pomoću nove značajke mogu dijeliti CD ili DVD umetnut u iMac sa recimo MacBookom Air.

Uz sve to, fizičke kutije za software kao što je iWork, Aperture 3, iLife '11, Remote Desktop i hrpe Jam Packova za Garage Band od danas više ne postoje, dakle sav taj softver dobavljiv je putem Mac App Storea, koji postaje centar svih aplikacija.

Jeste li probali Lion OS X? Kanite li kupiti u bližoj budućnosti MacBook Air ili Mac mini?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti