Apple Macintosh slavi 30-ti rođendan

Macintosh je bio revolucionaran uređaj, prvo pravo komercijalno računalo s grafičkim sučeljem koje je promijenilo cijelu informatičku industriju.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 24.01.2014. / 07:58

Apple Macintosh slavi 30-ti rođendan

Macintosh je bio revolucionaran uređaj, prvo pravo komercijalno računalo s grafičkim sučeljem koje je promijenilo cijelu informatičku industriju.

Mnogo se priča može pročitati i pogledati oko Macintosha. Jedna strana hvali ga kako je upravo Macintosh zaslužan za računala kakva danas imamo, dok drugi kvare ugled Macintosha jer nije imao dobru podršku, te je bio relativno skup, a uz sve to neki kažu kako je Jobs “pokrao” Xerox.

Iako je stvar prilično kompleksnija od ovih rečenica, u ovom postu nećemo se osvrtati na negativne stvari već pogledati kako je Macintosh doista promijenio eru računarstva. Steve Jobs predstavio je Macintosh na današnji dan prije točno 30 godina, a u nastavku možete pogledati kako je to izgledalo i kakva je bila reakcija ljudi.

Iako je Apple sve nade polagao u Macintosh, te je radi njega izrađena cijela nova tvornica, prodaja nije išla kako su se nadali u kompaniji. Apple II je i dalje iznosio većinu prihoda, a u to vrijeme već su počele tenzije između Jobsa i Johna Sculleya koji je u to vrijeme izvršavao dužnosti direktora kompanije.

Godinu dana kasnije, Jobs je napustio Apple te se posvetio novim projektima NeXT-u i Pixaru, da bi se 1997. godine vratio kao CEO kompanija i postavio Apple na pravi put. O ovome su napisane knjige, snimljeni dokumentarci i filmovi, stoga ne treba ulaziti dublje u tematiku, no svakako predlažemo da u nastavku pogledati kratki dokumentarni film o Macintoshu.

Pogledajte odličan prilog na Appleovim stranicama.

Foto Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti