Apple mijenja planove vezane za uređaj koji bi trebao zamijeniti iPhone

Dugo vremena slušamo glasine o Appleovim planovima na AR/VR tržištu, a čini se kako su se ti planovi sada promijenili.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.01.2023. / 09:50

Apple (Foto: Afp)

Apple se priprema za osvajanje još jednog tržišta te njihovi dizajneri i inženjeri trenutačno razvijaju uređaje koji bi jednom mogli zamijeniti čak i iPhone, odnosno općenito pametne telefone. Riječ je o uređajima za proširenu i virtualnu stvarnost i pametnim naočalama te bi Apple prvi takav uređaj trebao predstaviti već za nekoliko mjeseci.

Slika nije dostupna Appleov dugoočekivani uređaj stiže za nekoliko mjeseci

Ovaj tjedan pojavile su se nove glasine o planovima kompanije i, prema njima, čini se kako je Apple odustao od razvoja jednog od takvih uređaja koje je planirao, odnosno "odgodio ga je na neodređeno vrijeme". Riječ je o naočalama za proširenu stvarnost, koje su odgođene, odnosno možda i u potpunosti otkazane zbog tehničkih poteškoća i izazova u njihovu razvoju.

Takve naočale dizajnom bi bile slične klasičnim naočalama, no na njihovim staklima prikazivale bi se digitalne informacije poput obavijesti o pozivima, porukama, uputa za navigaciju itd. Apple je planirao da takav uređaj bude lagan, da ima snažan procesor i bateriju koja bi mogla izdržati više sati korištenja, no u tome nije uspio.

Neki Appleovi zaposlenici, s kojima su razgovarali novinari Bloomberga, ne vjeruju kako će Apple uopće predstaviti takve naočale, iako dio zaposlenika i dalje razvija i testira takvu tehnologiju.

Umjesto AR naočala Apple je prebacio fokus na uređaje za miksanu stvarnost, odnosno uređaj koji će kombinirati virtualnu i proširenu stvarnost, a bit će cjenovno pristupačniji. Naime, prvi takav uređaj, koji očekujemo ove godine, trebao bi stajati oko tri tisuće dolara, pa je jasno kako za njim neće biti velika potražnja. Kako bi privukao veći broj korisnika, Apple tako u budućnosti namjerava predstaviti uređaj koji će imati slične mogućnosti, a koji će biti jeftiniji.

MacBook Air Apple priprema veliku promjenu na svojim prijenosnim računalima kojoj se protivio Steve Jobs

Kako bi postigli nižu cijenu, u Appleu razmišljaju o nižoj rezoluciji ekrana, manjem broju senzora, jeftinijim materijalima, sporijim procesorima itd. Cijena takvog uređaja trebala bi biti slična kao i cijena iPhonea, što znači između 800 i 1600 dolara.

Izvor: 9to5Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti