Apple mora kupcu platiti više od 1000 dolara jer s iPhoneom nije isporučio punjač

Od modela iPhone 12 Apple u pakiranjima više ne isporučuje punjače, a kupci nisu oduševljeni takvom odlukom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.04.2022. / 07:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S modelom iPhoneom 12 Apple je najavio kako će veću pažnju posvetiti zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena, a u biti i još veću pažnju smanjenju svojih troškova i povećanju profita pa su, pored smanjivanja samih pakiranja, iz njih izbacili punjače. Kako korisnici njihovih telefona već imaju punjače, izlika je bila da nema smisla da im u pakiranju isporuče nove punjače i time stvaraju dodatni elektronski otpad. Naravno, oni koji nemaju punjače ili žele brže punjače, morat će ih dodatno kupiti.

Slika nije dostupna Apple u pakiranjima novog iPhonea ne isporučuje punjače, a sada je zbog toga kažnjen

Takva odluka nije oduševila kupce koji, osim što su morali platiti više stotina, a neki i tisuću i više dolara za iPhone, sada moraju platiti još novaca kako bi svoj uređaj mogli napuniti.

Dok je na većini tržišta sve ostalo na nezadovoljstvu korisnika koje su iskazali na raznim internetskim forumima i društvenim mrežama, u Brazilu je taj slučaj završio na sudu. Prvo ih je zbog zavaravanja potrošača sud kaznio s 2 milijuna dolara, nakon toga su studenti podigli tužbu protiv kompanije u kojoj su od njih tražili da im isporuči punjač i plati sudske troškove, a sada je jedan Brazilac dobio parnicu protiv Applea zbog istog slučaja neisporučivanja punjača.

Prema nedavnoj sudskoj odluci, Apple jednom Brazilcu mora platiti više od 1000 dolara. Odluka je bazirana na brazilskom zakonu prema kojem tvrtke ne smiju prodavati proizvode koji zahtijevaju kupovinu još jednog proizvoda, odnosno telefon se ne može prodavati bez punjača.

Slika nije dostupna Studenti tužili Apple: Od američke kompanije traže da im isporuče punjač i plate 16 dolara

Iz Applea se, naravno, ne slažu s takvom odlukom te tvrde da se s novim modelima iPhonea mogu koristiti stari punjači - naime, u pakiranju se isporučuje USB-C kabel, ali ne i adapter za povezivanje sa strujom. Kako je riječ o USB-C kabelu, za punjenje se mogu koristiti samo adapteri s takvim utorom, što znači da mnogi koji imaju punjače, ali s drukčijim utorom, svoje punjače ne mogu koristiti za punjenje iPhonea.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti