Apple u pakiranjima novog iPhonea ne isporučuje punjače, a sada je zbog toga kažnjen

Agencija za zaštitu korisnika u Brazilu kaznila je Apple sa skoro 2 milijuna dolara jer u pakiranjima iPhonea 12 ne isporučuju punjače.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.03.2021. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S novim modelima iPhonea Apple je ponovno pokrenuo jedan trend koji se korisnicima njihovih uređaja ne sviđa, ali na koji će se morati naviknuti. Tako u pakiranju iPhonea 12 ne dolazi adapter za punjenje pa prvi vlasnici Appleovog telefona moraju potrošiti još novaca kako bi mogli napuniti bateriju svog ionako skupog telefona. Čak i korisnici koji već imaju starije modele iPhonea i punjače, nisu ovu vijest dočekali s oduševljenjem jer im dodatni punjač uvijek dobro dođe za punjenje telefona drugoj sobi, na poslu itd.

Slika nije dostupna Punite li bateriju telefona preko noći? Ne biste trebali, a evo i zašto

No to je nešto na što će se korisnici morati naviknuti, kao što su se prije nekoliko godina navikli da iPhone nema 3,5 mm izlaz na slušalice pa su morali početi koristiti posebne adaptere ili se prebaciti na bežične slušalice. Appleovim primjerom poslužili su se i konkurenti poput Samsunga koji u pakiranju s modelima iz serije Galaxy S21 također ne isporučuje punjač.

Iz Applea kažu kako su se na taj nepopularni korak odlučili zbog brige o okolišu i jednoj nam planeti. Naglasili su kako većina kupaca iPhonea 12 ionako već ima punjač koji su dobili sa starijim modelima i koji se može koristiti s novim iPhoneom, tako da će se s novim punjačima samo stvarati dodatni elektronski otpad. Također, smanjit će se zagađenje u proizvodnji, pakiranja će biti manja, što će se odraziti i na manje zagađenje prilikom transporta novih telefona.

Ono što nisu spomenuli pri objašnjenju jest da će se i njima smanjiti troškovi proizvodnje, što će utjecati i na povećanje njihove prodajne marže.

Slika nije dostupna Samsung potvrdio novi trend na mobilnom tržištu: Dio telefona u budućnosti isporučivat će se bez punjača i slušalica

Slika nije dostupna Korisnici ljuti, Samsung ih trola: Najjači novi iPhone stoji 1399 dolara, no s njim nećete dobiti punjač ni slušalice

Ipak, osim korisnicima, ta se Appleova odluka nije svidjela agenciji za zaštitu potrošača u Brazilu. Agencija je još u studenom najavili istragu vezanu uz izostanak punjača u pakiranju iPhonea 12 te je Apple na početku surađivao s agencijom, no s vremenom su odustali od suradnje i prestali su odgovarati na pitanja iz Brazila.

Agencija je na kraju odlučila kazniti Apple zato što u pakiranjima nisu isporučili punjače, ali i zbog lažnog oglašavanja, loše korisničke podrške i nepoštenih uvjeta korištenja telefona. Kaznu od skoro 2 milijuna dolara Apple neće niti osjetiti, a naravno, uvijek postoji i mogućnost žalbe.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti