Samsung potvrdio novi trend na mobilnom tržištu: Dio telefona u budućnosti isporučivat će se bez punjača i slušalica

Nova generacija Samsungovih telefona iz serije Galaxy S ne isporučuje se s punjačem i slušalicama u pakiranju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.01.2021. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Samsung je jučer predstavio novu generaciju telefona iz serije Galaxy S koja uključuje tri top-modela, no ono što ne uključuje jest - punjač u pakiranjima. Za sve koji barem i površno prate mobilno tržište, to nije iznenađenje jer glasine o Samsungovim pakiranjima u kojima neće biti punjača i slušalica kruže mrežom već neko vrijeme.

Slika nije dostupna Samsung predstavio novu Galaxy S21 seriju s brojnim novim mogućnostima, ali bez jedne zanimljive stvari

Taj je trend započeo Apple s novom generacijom iPhonea. Samsung je bio jedna od kompanija koja je kritizirala/ismijala Apple zbog toga, no ubrzo se i u njima "probudila ekološka osviještenost” te su i oni odlučili dati svoj doprinos očuvanju planete izbacivanjem punjača i slušalica iz pakiranja iz serije Galaxy S21. Kako su iz kompanije komentirali za medije, slične planove o izbacivanju punjača i slušalica imaju i za druge buduće modele svojih telefona.

To, naravno, ne znači da će se svi budući telefoni prodavati bez ta dva dodatka, no najavili su njihovo “postupno uklanjanje” iz pakiranja uređaja. Time će, kako su naglasili “smanjiti pritisak koji korisnici mogu osjećati prilikom kontinuiranog primanja nepotrebnih punjača s novim telefonima” te su naglasili da još od 2017. uveli standard USB-C punjača tako da korisnici koji imaju starije telefone već imaju punjač koji se može koristiti s najnovijom generacijom njihovih smartphonea.

Pokazalo se da sve više korisnika njihovih telefona ionako koristi postojeće punjače i dodatke iz starijih uređaja i, kako su komentirali za medije, svakodnevno odnose odluke usmjerene prema održivosti i promoviranju navika recikliranja. Njihova odluka o izbacivanju punjača i slušalica ide u tom smjeru.

Slika nije dostupna Tko se zadnji smije… Ismijavali su Apple, a sada ih kopiraju

Kako se može pročitati u komentarima na internetu, ne podržavaju svi korisnici takvu odluku te mnogi žele imati još jedne slušalice i dodatni punjač koji mogu držati u drugoj sobi, na poslu, nositi na putovanja i slično. No čini se kako će se na tako nešto morati naviknuti jer za pretpostaviti je da će se, nakon što su se dva najveća igrača na ovom tržištu (ali i Xiaomi koji je iz nekih pakiranja svog posljednjeg flagshipa izbacio punjač), na sličan potez odlučiti i druge kompanije.

Službeni razlog bit će, naravno, briga za okoliš, no jasno je kako će im takav potez smanjiti troškove i omogućiti uštede, odnosno smanjenje cijene telefona i veću konkurentnost na tržištu. Upravo je to Samsung napravio te su telefoni nove generacije jeftiniji u odnosu na njihove prethodnike predstavljene prošle godine.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti