Punite li bateriju telefona preko noći? Ne biste trebali, a evo i zašto

Iz Applea i Samsunga upozoravaju kako za performanse baterije nije dobro ako je duže vremena povezana s punjačem, uključujući i tijekom noći.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.03.2021. / 12:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Među najvažnijim opcijama prilikom odabira novog pametnog telefona mnogima je visoko na listi prioriteta baterija, odnosno njezina izdržljivost. No i najsnažnije baterije s vremenom gube kapacitet, na što utječe i način na koji koristimo telefon i način na koji punimo baterije. Na mreži možemo pročitati brojne savjete o tome kako puniti bateriju i što pomaže, a što šteti njezinoj izdržljivosti i smanjenju kapaciteta. Pri tome je često nejasno kako na kapacitet baterije utječe cjelonoćno punjenje jer upravo tada mnogi pune svoje telefone kako bi ih ujutro dočekala baterija napunjena do maksimuma.

Slika nije dostupna Zanimljivi rezultati istraživanja: Što je mladima bitnije - pametni telefon ili seks?

Odgovor na pitanje puniti noću ili ne dali su na USA Today, nakon što su dobro proučili što o punjenju baterije kažu Apple, Samsung i Huawei, a taj odgovor glasi - ako baš ne morate, nemojte puniti telefon tijekom noći.

I iz Applea i iz Samsunga kažu kako za zdravlje baterije nije dobro ako je povezana s punjačem tijekom dužeg razdoblja, odnosno preko noći. Savjet za dulje trajanje i veću izdržljivost baterije iz Huaweija jest da je najbolje da se napunjenost baterije što više kreće između 30 i 70 posto.

Naime, kada se baterija napuni do maksimuma, automatski će prekinuti punjenje, no u nekim slučajevima jednom kada padne na 99 posto, ponovno će se pokrenuti punjenje. Takvo konstantno pražnjenje i punjenje utječe na trajanje baterije te, osim savjeta da se telefon ne puni tijekom noći, stručnjaci savjetuju i korištenje opcija za upravljanje baterijom u postavkama samih telefona. Npr. posljednje generacije Appleovih telefona dolaze s opcijom optimiziranog punjenja baterije (koju je moguće i isključiti) koja prati i uči iz dnevne rutine punjenja baterije telefona te može pričekati s dovršavanjem punjenja baterije iznad 80 posto dok to korisnicima zaista ne zatreba.

Slika nije dostupna Apple razvija novi dodatak za svoj smartphone kojeg će poželjeti svi korisnici novih modela iPhonea

Također, dostupne su i posebne aplikacije poput AccuBatteryja za Androide koja prati zdravlje baterije i savjetuje korisnike o načinu i vremenu punjenja kako bi se izvukao maksimum iz baterije.

Dakle, ako želite poboljšati kapacitet baterije, pokušajte napuniti bateriju prije spavanja, a ne tijekom noći, pri čemu je ne morate napuniti do maksimuma (umjesto toga, ako ste u mogućnosti, dovoljno je jednom povezati telefon s punjačem i nadopuniti bateriju) te iskoristite opcije za poboljšanje u samom telefonu. 

Izvor: USA Today
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti