Apple plaća dodatnih 113 milijuna dolara odštete zbog afere s baterijama

Zasad nije poznato za što će točno biti upotrijebljeno 113 milijuna dolara, odnosno kako će se i pod kojim uvjetima isplatiti oštećenim korisnicima.

Martina Čizmić | 19.11.2020. / 13:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je odlučio popustiti i platiti dodatnu odštetu zbog svoje prakse usporavanja starijih modela iPhonea. Podsjetimo, još 2017. godine korisnici su primijetili da su im pametni telefoni odjednom postali sporiji nakon instalacije novog operativnog sustava. Iz Applea su tad prvo opovrgavali da namjerno usporavaju telefone, no kad je napokon otkriveno, rekli su kako su telefoni usporeni da bi se smanjilo opterećenje baterije jer bi se baterija mogla brže isprazniti i telefon naglo ugasiti kada je baterija pri kraju. No kritičari tvrde da je kompanija s usporavanjem telefona imala druge planove – htjela je korisnicima pokazati da su njihovi uređaji zastarjeli i spori, što bi značilo da je vrijeme za kupovinu iPhonea.

iPhone (Foto: AFP) Apple je korisnicima usporio telefone: Sada zbog toga mora platiti 500 milijuna dolara

U ožujku ove godine Apple je pristao nagoditi se s korisnicima iPhonea te im isplatiti svojevrsnu odštetu. Tada se procjenjivalo kako će to Apple stajati između 300 i 500 milijuna dolara, ovisno o broju korisnika koji se prijave za isplatu.

No sad je sklopljena još jedna nagodba vezana za tužbu koju su podigle 33 savezne američke države, a koja će Apple stajati dodatnih 113 milijuna dolara. Prema sudskim dokumentima, Apple tom nagodbom nije priznao nikakvu grešku ili nepoštenu praksu. Osim što će isplatiti dodatnu odštetu, Apple se obvezao sljedeće tri godine "pružati istinite informacije" o načinu na koji iPhone upravlja potrošnjom baterije.

Zasad nije poznato za što će točno biti upotrijebljeno tih 113 milijuna dolara, odnosno kako će se i pod kojim uvjetima isplatiti oštećenim korisnicima.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti