Apple predstavio novi OS X Yosemite

Na 25-toj po redu WWDC konferenciji, Apple je predstavio novi OS X za desktop računala s novim sučeljem i aplikacijama koji od sada nosi ime Yosemite.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 02.06.2014. / 18:23

Apple predstavio novi OS X Yosemite

Na 25-toj po redu WWDC konferenciji, Apple je predstavio novi OS X za desktop računala s novim sučeljem i aplikacijama koji od sada nosi ime Yosemite.

Sučelje je, kao što se očekivalo, dobilo flat dizajn, baš kao i na mobilnoj verziji operativnog sustava, koji moram priznati izgleda odlično i dosta drugačije nego što smo navikli. Novost je tzv “dark mode” koji omogućuje da promijenite cijelo sučelje u tamniju verziju, prilagođeno za noćni rad.

Notification bar je također prilično poprimio sve s mobilne verzije, a na kojem možete pronaći sve potrebne informacije jednim swipeom. 

Također, tražilica “spotlight” se od sada nalazi na sredini, baš kao Alfred, te omogućuje brzi pregled datoteka koje pretražujte, prilično korisna stvar. 

iCloude Drive je klasičan cloud servis koji je Apple očito pokupio od Googlea, a koji je dostupan i za korisnike s Windows platformom.

Mail od sada može slati veće datoteke od 20mb odnosno maksimalno 5GB zahvaljujući cloud tehnologije. Također, moguće je uređivati dokumente odmah u samom sučelju.

Što se tiče Safarija, uklonjen je favorite bar, iako ga je moguće prikazati, no polje za upisivanje web adrese sada ima mogućnost pretraživanja sadržaja koji prikazuje sve što ste tražili, pregledavali i koristi Spotlight kako bi bio još efikasniji. Tabovi su puno bolje organiziraniji, pogotovo kad koristite više njih.

Handoff je odlična mogućnost koja omogućuje da pišete mail na mobitelu, te ga nastavite tipkati na računalu. Telefonske razgovore moći ćete obavljati i preko računala, primjerice ako vas nazove možete se javiti i razgovarati preko računala, isto tako možete zvati i s računala na mobitele, što su demonstrirali pozivom novog zaposlenika Applea Dr.Drea.

Spomenimo i da Airdrop sada radi između iOS-a i Maca! 

Yosemite je dostupan za developere već danas, a svi ostali dobit će ga na jesen i bit će besplatan za sve.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti